ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Φεβρουαρίου 1962: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν καθολικό εμπάργκο στην Κούβα

Οι ΗΠΑ ξεκινούν τον πλήρη εμπορικό και οικονομικό αποκλεισμό στην Κούβα, αυτό που στο νησιωτικό κράτος ονομάστηκε el bloqueo.

Ο αποκλεισμός είχε ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 1960, με την απόφαση του Προέδρου Αϊζενχάουερ να ακυρώσει την εισαγωγή 700.000 τόνων κουβανική ζάχαρης ενώ αρνήθηκε να εξάγει πετρέλαιο στο νησί. Η κυβέρνηση του Κάστρο απάντησε εισάγοντας αργό πετρέλαιο από τη Σοβιετική Ένωση αλλά τα αμερικανικών συμφερόντων διυλιστήρια στην Κούβα αρνήθηκαν να το διυλίσουν. Έτσι, ο Κάστρο εθνικοποίησε τα διυλιστήρια και κάθε άλλη αμερικανική επιχείρηση ή ιδιοκτησία στο νησί χωρίς αποζημίωση, οδηγώντας με τη σειρά του τον Αϊζενχάουερ να απαγορεύσει κάθε εμπορική συναλλαγή αγαθών, εκτός τροφίμων και φαρμάκων.

Το 1962, η κυβέρνηση Κένεντι, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε ύστερα από την αποτυχημένη επέμβαση στον κόλπο των Χοίρων το προηγούμενο έτος, επέκτεινε τις απαγορεύσεις επιβάλοντας καθολικό εμπάργκο. Ο αποκλεισμός μπήκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 7ης Φεβρουαρίου και την επομένη το πρωί το ανώτατο Σοβιέτ της ΕΣΣΔ ανακοίνωσε την έγκριση στρατιωτικής βοήθειας προς την Κούβα ύψους 133 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία καθυστερούσε τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο Φιντέλ Κάστρο τη στιγμή που ανακοινώνει γενική κινητοποίηση ύστερα από το αμερικανικό εμπάργκο στις 29 Οκτωβρίου του 1960.

Η σοβιετική βοήθεια έφερε στο κουβανικό έδαφος αριθμό ειδικών στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να φθάνουν ειδικοί στην εγκατάσταση πυραύλων, μετά την την ενθουσιώδη προτροπή του Κάστρο προς την ΕΣΣΔ να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Κούβα, ως μέσο θωράκισης της τελευταίας έναντι νέας “αμερικανικής ιμπεριαλιστικής δράσης”.

Η σοβιετική κίνηση κλιμάκωσε τα ήδη ερεθισμένα πνεύματα αλλά υπαγορευόταν από μια στρατηγική αναγκαιότητα: παρά τους αμερικανικούς φόβους, η ΕΣΣΔ ήταν πολύ πίσω στον αγώνα δρόμου των πυρηνικών όπλων, με τον Κένεντι να μιλά για “πυραυλικό χάσμα” μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Με την τελευταία να προτάσσει μόλις 4 διηπειρωτικούς πυρηνικούς πυραύλους (ICBM) τη στιγμή εκείνη. Αναπτύσσοντας όμως πυραύλους στην Κούβα, θα κατόρθωναν να θέσουν στο στόχαστρο τους πόλεις και εγκαταστάσεις στρατηγικής αξίας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Η κρίση των πυραύλων της Κούβας μόλις είχε αρχίσει.

Most Popular