ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Οκτωβρίου 1962: Η κρίση των πυραύλων της Κούβας ξεκινά

Αμερικανικά αεροσκάφη U-2 φωτογραφίζουν χώρους συγκέντρωσης και προετοιμασίας εγκαταστάσεων σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, στην Κούβα.

Οι πύραυλοι έφτασαν μυστικά στο νησί κατόπιν αιτήσεως της Κούβας, ώστε να έχει ένα μέσο αποτροπής, ύστερα από την αποτυχημένη αμερικανική επιχείρηση στον κόλπο των Χοίρων το προηγούμενο έτος. Η Μόσχα δέχτηκε, καθώς η πυρηνική της ικανότητα υπολειπόταν την εποχή εκείνη σημαντικά των ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι μόλις 20 διηπειρωτικοί πύραυλοι (ICBM) μπορούσαν να φτάσουν στο μητροπολιτικό έδαφος των ΗΠΑ καθώς και μερικοί δεκάδες μέσου βεληνεκούς και αυτοί μειωμένης ακριβείας. Από την άλλη, οι ΗΠΑ παρέτασσαν 170 ICBM και 8 πυρηνικά υποβρύχια με ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων Polaris.

Η ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων R-14 (SS-5 “Skean”) και R-12 (SS-4 “Sandal”) 90 μόλις μίλια από την ακτή της Φλώριδας θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ, που θα επιβάλλουν ναυτικό αποκλεισμό στο νησί και διαρκή παρακολούθηση των προετοιμασιών. Η κλιμάκωση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων θα φέρει τον κόσμο πιο κοντά στο «σημείο μηδέν» από κάθε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Most Popular