Ο Αμερικανός Επισμηναγός Ρούντολφ Άντερσον γίνεται η πρώτη απώλεια της «Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας» όταν το αναγνωριστικό αεροσκάφος του, ένα U-2F (S/N: 56-6676) καταρρίπτεται από πυραύλους SA-2 (S-75 Dvina).
Δώδεκα μέρες πριν, η Αμερικανική Αεροπορία εκκίνησε την επιχείρηση “Brass Knob” με πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από το έδαφος της Κούβας. Ώστε να διαπιστωθεί η πλήρης έκταση των εργασιών για την εγκατάσταση σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, μόλις 150 χλμ. από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Ο Άντερσον ήταν έμπειρος χειριστής, έχοντας μάλιστα πετάξει και μια από τις πρώτες αποστολές πάνω από το νησί. Έκτοτε είχε πραγματοποιήσει συνολικά πέντε πτήσεις, όλες με επιτυχία. Η 6η έμελλε να ήταν και η μοιραία. Θορυβημένοι από τις αναγνωριστικές πτήσεις, οι Σοβιετικοί είχαν πλέον αναπτύξει αντιαεροπορικές συστοιχίες SA-2 στο νησί.
Αν και δεν ήταν προγραμματισμένο να πετάξει εκείνη την ημέρα, στις 27 Οκτωβρίου 1962, ο Άντερσον επέμεινε και έτσι βρέθηκε στα 72.000 πόδια πάνω από το Γκουαντανάμο να φωτογραφίζει τις σοβιετικές προετοιμασίες. Η αντιαεροπορική άμυνα, όμως τον είχε εντοπίσει και μια ώρα μετά την πρώτη εμφάνιση στο σοβιετικό ραντάρ, ο επικεφαλής έδωσε την εντολή “καταρρίψατε τον στόχο αρ. 33”. Σύντομα, δύο πύραυλοι σκαρφάλωσαν στον ουρανό και ο ένας εξερράγη κοντά στο U-2F “ψεκάζοντας” με θραύσματα την πτέρυγα και την άτρακτο. Κάποια από αυτά διέτρησαν την κάσκα και τη συμπιεσμένη στολή του Αντερσον σκοτώνοντάς τον ακαριαία.
Ο αντίκτυπος στο Λευκό Οίκο ήταν ηχηρός. “Έριξαν την πρώτη βολή”, είπε ο Κένεντυ στο υπουργικό του συμβούλιο. Παρά την ομόφωνη προτροπή των στρατιωτικών να προχωρήσουν άμεσα σε ανταποδοτικά χτυπήματα καταστρέφοντας τις κουβανικές υποδομές, ο Κένεντυ έδειξε αυτοσυγκράτηση, διαισθανόμενος -ορθά όπως αποδείχθηκε- πως η εντολή για κατάρριψη αόπλων αναγνωριστικών αεροσκαφών δεν δόθηκε από τον Χρούστσοφ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δίκιο. Η κατάρριψη του επισμηναγού Άντερσον ήταν κομβική κάνοντας και τον ίδιο αλλά και τον Σοβιετικό Γενικό Γραμματέα να συνειδητοποιήσουν πως η κατάσταση εκτραχυνόταν πέρα από τον έλεγχό τους. Το ίδιο βράδυ, ο Ρόμπερτ Κένεντι, υπουργός Δικαιοσύνης (αδερφός του Προέδρου) επισκέφθηκε τον πρέσβη της ΕΣΣΔ στην Ουάσιγκτον, Ανατόλυ Ντομπρύνιν με μια πρόταση συμβιβασμού.
Η ΕΣΣΔ καλείτο να ανακοινώσει πως σταματούσε την ενίσχυση της Κούβας και πως απέσυρε τους πυραύλους και το υλικό με τους “συμβούλους” της. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους θα τερμάτιζαν τον αποκλεισμό της Κούβας και θα απέσυραν και αυτές τους βαλλιστικούς πυραύλους ‘Jupiter’ που είχαν στην Τουρκία, σε μια κίνηση αμοιβαιότητας για να μην φανεί ο Σοβιετικός ηγέτης απόλυτα υποχωρητικός.
Ο θάνατος του 35χρονου Άντερσον, τραγικός όπως ήταν, άνοιξε τον δρόμο προς την αποκλιμάκωση. Τα υπολείμματα του αεροσκάφους του, εκτίθενται μέχρι σήμερα σε τρία μουσεία στην Κούβα.