Με διακήρυξη του Νικίτα Χρουστσόφ, Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, στις 9 το πρωί σαν σήμερα το 1962, πως αποφάσισε να σταματήσει την ανάπτυξη πυραυλικών εγκαταστάσεων στην Κούβα, να αποσυναρμολογήσει τους πυραύλους και να αποσύρει συμβούλους και υλικό από το νησί, έληξε η κρισιμότερη εβδομάδα του Ψυχρού Πολέμου.
Η κρίση είχε ξεκινήσει με την αποτυχημένη -υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ- απόβαση Κουβανών εθνικιστών στον κόλπο των Χοίρων στην Κούβα το προηγούμενο έτος. Η Σοβιετική πλευρά ακολούθησε με μυστική ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην νήσο, “για την προστασία της”, φέρνοντας την πυρηνική απειλή λίγες δεκάδες μίλια από τις αμερικανικές ακτές. Όταν η ανάπτυξη των πυραύλων έγινε αντιληπτή από τις ΗΠΑ, ο στόλος τους εφάρμοσε αποκλεισμό στην Κούβα.
Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς φορτία νέων πυραύλων κατευθύνονταν προς την νήσο μεταφερόμενα από σοβιετικά πλοία και δεν ήταν σίγουρο αν θα δέχονταν τον αμερικανικό έλεγχο χωρίς αντίσταση. Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο υπερδυνάμεις έρχονταν αντιμέτωπες απευθείας και όχι δι’ αντιπροσώπων.

Τελικά, μετά από δώδεκα μέρες έντασης, με την διακήρυξη εκατέρωθεν «κόκκινων γραμμών», αλλά και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε η αποκλιμάκωση της κρίσης. Η ΕΣΣΔ θα απέσυρε τους πυραύλους από την Κούβα κι οι ΗΠΑ θα απέσυραν πυραυλικές Μοίρες από την Τουρκία και την Ιταλία ως ισοδύναμο τετελεσμένο.