ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιανουαρίου 1966: Επεισόδιο του Παλομάρες, πυρηνικές βόμβες πέφτουν στην Ισπανία

Η σύγκρουση στον αέρα μεταξύ ενός ιπταμένου τάνκερ KC-135 κι ενός αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52G στη διάρκεια του εναερίου ανεφοδιασμού του τελευταίου πάνω από τη δυτική Μεσόγειο, έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή των δύο αεροσκαφών και την πτώση πυρηνικών βομβών στο έδαφος της Ισπανίας.

Το 1966, ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του και ο κόσμος ζούσε στην απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. Πεπεισμένες πως σε μια μονομαχία εξαπόλυσης πυρηνικών πληγμάτων θα υπερίσχυε εκείνος που θα κατάφερε γρηγορότερα και μαζικότερα το πρώτο χτύπημα, οι ΗΠΑ είχαν από το 1958 εκκινήσει την επιχείρηση “Chrome Dome”. Σύμφωνα με την οποία αριθμός στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-52 οπλισμένα με θερμοπυρηνικές βόμβες ήταν συνεχώς σε πολεμική περιπολία στα όρια του εναερίου χώρου της ΕΣΣΔ.

Ο επικεφαλής της Διοίκησης Στρατηγικού Βομβαρδισμού (S.A.C.) της Αεροπορίας των ΗΠΑ, πτέραρχος Thomas S. Power το είχε περιγράψει ως εξής: “Όσο οι Σοβιετικοί γνωρίζουν πως ένα μεγάλο ποσοστό της δύναμης κρούσης της S.A.C. θα βρίσκεται στον αέρα έτοιμο να αντεπιτεθεί, παρόλα τα μέσα που θα κινητοποιήσουν για να το σταματήσουν,  μόλις μερικά λεπτά αφού οι ίδιοι έχουν κινηθεί επιθετικά, θα το σκεφτούν καλά πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Για το  λόγο αυτόν, είναι η ώριμη γνώμη μου πως μια ετοιμοπόλεμη Δύναμη Επιφυλακής ευλόγου μεγέθους οφείλει να είναι η ραχοκοκκαλιά της αποτρεπτικής μας θέσης”.

Την ημέρα του δυστυχήματος το B-52G απογειώθηκε από τη βάση Seymour Johnson στη Βόρεια Καρολίνα μεταφέροντας τέσσερις πυρηνικές βόμβες  B28FI Mod 2 Y1 και αφού διέσχισε τον Ατλαντικό, πέταξε νότια της Ισπανίας, ανεφοδιάστηκε με καύσιμα συνεχίζοντας κατά μήκος της Μεσογείου, για να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία επιστροφής. Πάνω από την Ισπανία είχε ραντεβού για δεύτερη φορά με ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135 που απογείωθηκε από τη βάση στο Morón.

Στις 10:30 το πρωί της 17ης Ιανουαρίου, τα δύο αεροσκάφη προσέγγισαν το ένα το άλλο για ανεφοδιασμό όταν μια μικρή αύξηση ταχύτητας από το βομβαρδιστικό είχε σαν αποτέλεσμα να προσκρούσει στη μπούμα ανεφοδιασμού. Αυτή διαπέρασε την άτρακτο του Β-52, έσπασε και προκάλεσε έκρηξη που απέκοψε και την πτέρυγα του αεροσκάφους. Τα δύο αεροκάφη κομματιάστηκαν, με την έκρηξη να γίνεται ορατή από ένα δεύτερο Β-52 που περίμενε τη σειρά του έναμιση χιλιόμετρο μακρυά. Κανείς από το πλήρωμα του τάνκερ δεν επέζησε ενώ τέσσερις από το πλήρωμα του βομβαρδιστικού κατάφεραν να το εγκαταλείψουν με επιτυχία.

Το χειρότερο, όμως ήταν τι συνέβη με το φορτίο του B-52. Από τις τέσσερις βόμβες υδρογόνου που μετέφερε, οι τρείς έπεσαν κοντά στο ισπανικό ψαροχώρι Palomares, ενώ μία ανασύρθηκε από το βυθό δυόμισι μήνες αργότερα, μετά από επεισοδιακές έρευνες από τουλάχιστον 25 πλοία του αμερικανικού ναυτικού.

Οι βόμβες που έπεσαν στην στεριά προκάλεσαν πυροδότηση των μη-πυρηνικών πυροκροτητών τους, μολύνοντας μια έκταση με πλουτώνιο και προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο με την Ισπανία, που αξίωσε πλήρη εκκαθάριση του εδάφους. Αυτό σκάφτηκε σε μικρό βάθος και το χώμα σφραγίστηκε σε βαρέλια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, ενώ Ισπανοί υπουργοί κι ο Αμερικανός πρέσβης κολύμπησαν για τις κάμερες στην περιοχή, δηλώνοντας πολύ ευχαριστημένοι.

Το επεισόδιο των Παλομάρες με την γραφίδα του Έλληνα γελοιογράφου Μποστ.

Most Popular