ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Ιανουαρίου 1968: “Broken Arrow” στη Γροιλανδία!

Ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 της Αμερικανικής Αεροπορίας συντρίβεται στους πάγους της Γροιλανδίας, κοντά στην αεροπορική βάση της Θούλης, κατά τη διάρκεια της επιχειρήσης “Chrome Dome”, δηλαδή της μόνιμης περιπολίας με πυρηνικά όπλα στην περιφέρεια της ΕΣΣΔ. Έξι από τα μέλη του πληρώματος εκτινάσσονται και διασώζονται αλλά το έβδομο, που δεν είχε εκτινασσόμενο κάθισμα και προσπάθησε ανεπιτυχώς να πέσει με αλεξίπτωτο, σκοτώθηκε.

Το αεροσκάφος καταστράφηκε πλήρως, ενώ οι τέσσερις βόμβες υδρογόνου που έφερε διαλύθηκαν και το ραδιενεργό υλικό διαχύθηκε στην περιοχή. Στις αμερικανικές δυνάμεις στρατηγικών όπλων δόθηκε άμεσα ο κωδικός συναγερμού “Broken Arrow” (σπασμένο βέλος) που σηματοδοτούσε την εφιαλτική κατάσταση όπου πυρηνικά όπλα είχαν χαθεί, εκτοξευτεί από λάθος ή καταστραφεί, θέτοντας περιβάλλον και ανθρώπινο προσωπικό σε άμεσο κίνδυνο. Μια μεγάλη επιχείρηση οργανώθηκε για τον εντοπισμό και την περισυλλογή τους.

Crewmen load a “clip” of four B28 thermonuclear bombs aboard a B-52 prior to a Cold War mission. (U.S. Air Force)

Αμερικανικές και Δανικές δυνάμεις ξεκίνησαν αμέσως επιχείρηση καθαρισμού και απολύμανσης της περιοχής. Μέχρι σήμερα η δανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει παράπονα από το προσωπικό που εκτέθηκε σε ραδιενεργό μόλυνση. Κατά την καταμέτρηση των συντριμιών, διαπιστώθηκε πως μια από τις βόμβες υδρογόνου λείπει, χωρίς ποτέ να ανακαλυφθεί.

Το περιστατικό προβλήθηκε έντονα στον Τύπο της εποχής με αποτέλεσμα η Διοίκηση Στρατηγικού Βομβαρδισμού να διακόψει άμεσα και δια παντός τις ασκήσεις “Chrome Dome” λόγω επικινδυνότητας, ενώ οι κανονισμοί και διαδικασίες ασφαλείας αναθεωρήθηκαν. Το 1995, η δανική κυβέρνηση κατηγορήθηκε για το περιστατικό του 1968 καθώς αποκαλύφθηκε πως επέτρεψε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην κατά τα λοιπά ρητά δηλωμένη “ελεύθερη από πυρηνικά” Γροιλανδία.

Most Popular