ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ–14 Ιανουαρίου 1969: Η καταστροφική πυρκαγιά του USS Enterprise

Μόλις 18 μήνες μετά από αντίστοιχο ατύχημα στο αεροπλανοφόρο USS Forrestal, νέο ατύχημα επί του καταστρώματος πτήσης του USS Enterprise -ενώ εκτελούσε γυμνάσια ανοιχτά της Χαβάης για να αναπτυχθεί στο Βιετνάμ- προκαλεί πυρκαγιά που μεταδίδεται ταχύτατα και προξενεί τεράστιες ζημιές και μεγάλες ανθρώπινες απώλειες.

Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 8 το πρωΐ της 14ης Ιανουαρίου του 1969 κι ενώ στο κατάστρωμα συνωστίζονταν πολλά αεροσκάφη και μέλη του πληρώματος, εκτελώντας διάφορες εργασίες, μια ρουκέτα Zuni με εκρηκτική κεφαλή των 5 λιβρών φορτωμένη σε F-4 εξερράγη από άγνωστη αιτία, μεταδίδοντας την πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμου και βόμβες γειτονικών αεροσκαφών. Οι εκρήξεις ήταν τόσο σφοδρές που προκλήθηκε διάτρηση του καταστρώματος και μετάδοση της φωτιάς στο εσωτερικό του πλοίου.

Παρά το γεγονός πως η κόλαση φωτιάς επεκτάθηκε σε ελάχιστα λεπτά προκαλώντας και την καταστροφή των πυροσβεστικών συστημάτων TAFES, το πλήρωμα κατόρθωσε να την περιορίσει και τελικά να τη σβήσει 4 ώρες μετά. Μετέπειτα έρευνες του Αμερικανικού Ναυτικού απέδωσαν τα αίτια σε υπερθέρμανση των ρουκετών Zuni από εξατμίσεις άλλων αεροσκαφών σταθμευμένων πολύ κοντά. Συνολικά σκοτώθηκαν 28 άνδρες, 314 τραυματίστηκαν, 15 αεροσκάφη καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ προκλήθηκαν ζημιές ύψους 126 εκατομμυρίων δολαρίων στο αεροπλανοφόρο.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Επίπεδα Eπιβιωσιμότητας πολεμικών πλοίων και η LCS, η αλήθεια και… τα παραμύθια

Most Popular