ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Ιουνίου 1969: Σύγκρουση αεροπλανοφόρου και αντιτορπιλικού, 74 νεκροί

Κατά τη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων του SEATO (South-East Asia Treaty Organisation) στη Νότια Κινεζική θάλασσα, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Frank E. Evans διασταύρωσε το Αυστραλιανό αεροπλανοφόρο HMAS Melbourne, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν.

Το ατύχημα συνέβη κατά την άσκηση Sea Spirit, όπου το αεροπλανοφόρο συνοδευόταν από πέντε αντιτορπιλικά: τα αμερικανικά Everett F. Larson, Frank E. Evans, και James E. Kyes, το νεοζηλανδικό Blackpool και το βρετανικό Cleopatra.

Aξίζει να σημειωθεί πως πέντε χρόνια πριν, το 1964, το HMAS Melbourne είχε συγκρουστεί ξανά με πλοίο, ένα αντιτορπιλικό του αυστραλιανού ναυτικού (HMS Voyager). Κατά την έναρξη της άσκησης ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου, πλοίαρχος John Phillip Stevenson αναφέρθηκε στο γεγονός κατά τη διάρκεια δείπνου με τους κυβερνήτες των πλοίων, όπου συνέστησε προσοχή όταν κινούνταν κοντά στο Melbourne και έδωσε εντολή να ενημερώνουν πάντα πριν την αλλαγή πορεία τους και να αποφεύγουν να έρχονται κοντά στο αεροπλανοφόρο.

Παρόλα αυτά, ήδη από τις 2 Ιουνίου το Larson κόντεψε να συγκρουστεί και αυτό με το Melbourne, αν και το απέφυγε. Ενώ τη νύχτα της 2ας προς 3 Ιουνίου, το USS F.E. Evans εκτέλεσε έναν ελιγμό μπαίνοντας στην πορεία του Melbourne. Aν και τα δύο πλοία είδαν το επικίνδυνο του ελιγμού και επικοινώνησαν μεταξύ τους, το Melbourne δεν άλλαξε  διεύθυνση και το Evans δεν έκανε άλλες ενέργειες. Όταν κατάλαβαν που οδηγούσε αυτό, το Melbourne προσπάθησε να στραφεί βίαια στα αριστερά αλλά ήταν αργά.

Από τη σύγκρουση αποκόπηκε η πλώρη του Evans και 74 μέλη του πληρώματός του σκοτώθηκαν. Κοινή επιτροπή διερεύνησης διαπίστωσε εκατέρωθεν ευθύνες αλλά μόνο οι Αμερικανοί αξιωματικοί διώχθηκαν, ενώ ο πλοίαρχος του Melbourne δεν είχε νομική επίπτωση, αν και στη συνέχεια ανέλαβε υποδεέστερα καθήκοντα. 

Most Popular