ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Νοεμβρίου 1969: Σύγκρουση υποβρυχίων στα βάθη της θάλασσας του Μπάρεντς

Το σοβιετικό υποβρύχιο Κ-19 συγκρούεται με το αμερικανικό USS Gato (SSN-615) σε βάθος 60 μέτρων στη θάλασσα του Μπάρεντς. Το αποτέλεσμα είναι να καταστραφεί εντελώς το σύστημα πρωραίου σόναρ του ρωσικού υποβρυχίου και να αποκολληθούν τα καλύμματα των τορπιλοσωλήνων. Το υποβρύχιο κατόρθωσε να αναδυθεί και επέστρεψε στη βάση του για επισκευές, ενώ το αμερικανικό συνέχισε την περιπολία του έχοντας υποστεί ελάχιστη ζημιά.

Το Κ-19 ανήκε στη δεύτερη γενιά σοβιετικών πυρηνικών υποβρυχίων μετά την κλάση “November”. Ως πρώτο της κλάσης του (“Hotel”), το Κ-19 εισήχθη εσπευσμένα σε υπηρεσία την εποχή που ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΣΣΔ ήταν στο απόγειό του, με αποτέλεσμα να έχει πολλά τεχνικά προβλήματα. Συνεχή ατυχήματα (πλημμύρα διαμερισμάτων, δυσλειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα, αποκόλληση επίστρωσης) και με ανθρώπινες απώλειες, γρήγορα του έδωσαν -στην προληπτική φύση των ναυτικών- τη φήμη του κακότυχου. Οι υπηρετήσαντες σε αυτό το αποκαλούσαν «Χιροσίμα»!

Τον Ιούλιο του 1961 ατύχημα στον αντιδραστήρα οδήγησε σχεδόν στην τήξη του πυρήνα μολύνοντας πολλά μέλη του πληρώματος (τα γεγονότα αποτυπώθηκαν στην ταινία “K-19: The Widowmaker” του 2002), αλλά συνέχισε να υπηρετεί.

Το πρώτο σοβιετικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων (AKA K-19: the widowmaker)

Δύο πυρκαγιές το 1972 οδήγησαν στο θάνατο 30 μέλη του πληρώματος ενώ ένα βραχυκύκλωμα σκότωσε άλλον έναν ναύτη. Το 1990 το υποβρύχιο αποσύρθηκε και το 2003 ξεκίνησε η διάλυσή του. Το ιστίο του στέκει σήμερα ως ανεπίσημο μνημείο πεσόντων του σώματος των υποβρυχίων.

Όσο για το USS Gato, αυτό ανήκε στην κλάση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων “Threser”. Η ναυπήγησή του ξεκίνησε το 1961 και παραδόθηκε το 1968. Τη νύχτα της 14ης προς 15η Νοεμβρίου του 1969, αναφέρεται στο ημερολόγιό του πως προσέκρουσε σε “μη κατονομαζόμενο ξένο υποβρύχιο”, με αποτέλεσμα να υποστεί εκδορές στη σκληρή επίστρωση που περιέβαλε το κύτος γύρω από το διαμέρισμα του πυρηνικού αντιδραστήρα. Το γεγονός έλαβε χώρα περί τα 15-25 μίλια ανοιχτά της εισόδου της Λευκής Θάλασσας, στη θάλασσα του Μπάρεντς, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης αποστολής συλλογής πληροφοριών (επιχειρήσεις ‘Holystone’), που πραγματοποιούσε το Αμερικανικό Ναυτικό. Καθώς δεν επηρεάστηκε η ασφάλεια του σκάφους, αυτό συνέχισε την αποστολή του.

Το υποβρύχιο Κ19 σε έναν από τους βορείους ναυστάθμους του Σοβιετικού Στόλου.

Το USS Gato θα συνέχιζε να υπηρετεί στο αμερικανικό ναυτικό για άλλα 30 χρόνια μέχρι τον παροπλισμό του το 1996.

Most Popular