ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Σεπτεμβρίου 1976: Ένα σοβιετικό MiG-25 προσγειώνεται στην Ιαπωνία

Πιλότος της Σοβιετικής Αεροπορίας προσγειώνει το αεροσκάφος του, ένα MiG-25 “Foxbat”, στη νήσο Χοκάϊντο της Ιαπωνίας και ζητά πολιτικό άσυλο. Μαζί του έχει και το εγχειρίδιο χρήσης του αεροσκάφους.

Ο υποσμηναγός Βίκτωρ Ιβάνοβιτς Μπελένκο, υπηρετούσε με το 513ο Αεροπορικό Σύνταγμα στη βάση Τσουγκούγιεβκα, 200 χλμ. σχεδόν από το Βλαδιβοστόκ. Η κατάσταση στη βάση ήταν άσχημη, οι εγκαταστάσεις παραμελημένες, το ηθικό χαμηλό και λίγες μέρες πριν η γυναίκα του Μπελένκο του ανακοίνωσε πως έχοντας βαρεθεί τη στρατιωτική ζωή θα ζητούσε διαζύγιο και θα μετακόμιζε στο πατρικό της μαζί με το παιδί τους. Ο Μπελένκο άρχισε σε αυτό το σημείο (όπως ισχυρίστηκε), να σκέφτεται την αποστασία.

Αποστασίες πιλότων (και από τους δύο συνασπισμούς) είχαν ξαναγίνει στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και κάθε πλευρά παρείχε άσυλο και αμοιβές ώστε να προωθήσει μια τέτοια ενέργεια. Η οποία βέβαια προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες για τον αντίπαλο.

Το πρωί της 6ης Σεπτεμβρίου 1976 ο Μπελένκο απογειώθηκε μαζί με άλλους συναδέλφους του για εκπαιδευτική αποστολή. Αρχικά ακολούθησε το σχέδιο πτήσης για να βρει μια ευκαιρία στη συνέχεια να κατέβει σε πολύ χαμηλό ύψος και να κατευθυνθεί ανατολικά, προς την Ιαπωνία. Το αεροσκάφος του εντοπίστηκε από τα ραντάρ της ιαπωνικής αεράμυνας στις 13:10 και στη 13:20 δύο μαχητικά F-4J Phantom απογειώθηκαν για να τον αναχαιτίσουν.

Ο Μπελένκο δεν είχε σαφές σχέδιο βασιζόμενος ακριβώς στο ότι ιαπωνικά μαχητικά θα τον κύκλωναν και θα τον κατηύθυναν στο πλησιέστερο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Για κακή του τύχη, η νέφωση και οι φτωχές ικανότητες των ραντάρ των Phantom δυσκόλεψαν τον ακριβή εντοπισμό του. Τελικά είδε ένα πολιτικό αεροδρόμιο στο Χακοντάτε και αφού έκανε τρεις κύκλους κατάφερε να προσγειωθεί με δυσκολία, αποφεύγοντας ένα Boeing που απογειωνόταν.

Το MiG-25 βγήκε εκτός διαδρόμου και σταμάτησε στο χωράφι. Εργάτες και τεχνικοί αλλά και απλοί χωρικοί άρχισαν να μαζεύονται γύρω από το τεράστιο μαχητικό. Ο Μπελένκο φοβισμένος από το πλήθος πυροβόλησε στον αέρα με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να καλέσουν την αστυνομία. Σύντομα είχε συλληφθεί για παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Δυο μέρες αργότερα ο Μπελένκο θα μεταφερόταν στις ΗΠΑ παρά τις προσπάθειες των Σοβιετικών να τον “μεταπείσουν”.

Ο Πρόεδρος Τζέραλντ Φόρντ θα του παράσχει άσυλο και θα εγκρίνει ένα γεναιόδωρο κονδύλι που θα επιτρέψει στον Μπελένκο να ζήσει πλουσιοπάροχα στα επόμενα χρόνια. Εργάστηκε ως σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα τεχνολογίας και τακτικής. Όσο για το αεροσκάφος, αυτό αποσυναρμολογήθηκε και μελετήθηκε προσεκτικά από Αμερικανούς και Ιάπωνες και επεστράφη μήνες μετά στη ΕΣΣΔ, διαλυμένο σε κιβώτια!

Most Popular