ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Ιουλίου 1977: ο ξεχασμένος Λιβυοαιγυπτιακός πόλεμος «των 4 ημερών»

Μετά από φήμες που κυκλοφορούσαν για επικείμενη συμφωνία της Αιγύπτου με το Ισραήλ (συμφωνία του Camp David), Λίβυοι διαδηλωτές ξεκίνησαν μια «πορεία προς το Κάιρο», την οποία σταμάτησαν Αιγύπτιοι συνοριακοί φρουροί.

Σε απάντηση, το Λιβυκό πυροβολικό βομβάρδισε αιγυπτιακές θέσεις ενώ η 9η Επιλαρχία, υποστηριζόμενη από τρείς ταξιαρχίες και μερικά Mirage-5, κατέλαβε τη συνοριακή πόλη του Σαλλούμ.
Αιτία, φυσικά, δεν ήταν η διαδήλωση ή ακόμα και η προδοτική -κατά τους Λιβύους- στάση της Αιγύπτου αλλά η επιδείνωση των σχέσεων των άλλοτε αδελφών αραβικών κρατών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η Αίγυπτος είχε συγκρουστεί πολλές φορές με το Ισραήλ και είχε χάσει (την τελευταία φορά με αξιώσεις νίκης αλλά παρόλα αυτά, είχε ηττηθεί) και επιθυμούσε την ειρήνη. Αντίθετα, η Λιβύη βρισκόταν σε άνοδο, με τον Μουαμάρ Καντάφι να προσφέρει επαναστατικό παλμό στο λόγο του αναμεμειγμένο με θρησκευτικό συντηρητισμό και αντιϊμπεριαλιστικό μανιφέστο.

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση διέταξε στρατιωτική κινητοποίηση. Τρείς Αιγυπτιακές Μεραρχίες απώθησαν τις Λιβυκές δυνάμεις, κατέλαβαν στρατηγικές θέσεις εντός των συνόρων της Λιβύης και κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του υλικού των δυνάμεων που συνάντησαν.
Τελικά, με παρέμβαση του προέδρου της Αλγερίας, Μπουμεντιέν και του Γιασέρ Αραφάτ η κρίση αποσοβήθηκε και τα σύνορα αποκαταστάθηκαν.

Most Popular