ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Μαΐου 1978: Μάχη της Cassinga στην Ανγκόλα, “νίκη από ψηλά”

Ο Νοτιοαφρικανικός στρατός διεξάγει μια επιδρομή με αερομεταφερόμενες δυνάμεις κατά του στρατοπέδου της Κασίνγκα, βαθιά στην ενδοχώρα της Ανγκόλα.

H Κασίνγκα ήταν μια εγκαταλελειμμένη πόλη ανθρακωρύχων, 260 χλμ. μακρυά από τα σύνορα της Νοτίου Αφρικής, βαθιά μέσα στην Ανγκόλα. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Ναμίμπια (PLAN) και ο πολιτικός βραχίονας του, η Λαϊκή Οργάνωση του λαού της ΝοτιοΔυτικής Αφρικής (SWAPO), τη χρησιμοποίησαν αρχικά ως ενδιάμεσο σταθμό στις διασυνοριακές επιδρομές τους προς τη Νότιο Αφρική και στη συνέχεια κινήθηκαν να εγκατασταθούν εκεί σε πιο μόνιμη βάση. Αυτό υπέπεσε στην προσοχή του επιτελείου των Νοτιοαφρικανικών Δυνάμεων Άμυνας, που σχεδίασαν την καταστροφή αυτής της εχθρικής βάσης.

Ο Νοτιοαφρικανικός στρατός είχε κάνει αρκετές επιδρομές πέραν των συνόρων αλλά μόνο για λίγα χιλιόμετρα. Η καταστροφή ενός μεγάλου στρατοπέδου, με κάλυψη πυροβολικού και πυραύλων (αεροφωτογραφίες αποκάλυψαν χωματουργικές εγκαταστάσεις για συστήματα S-125 αλλά όχι και πυραύλους) και με την ύπαρξη ενός μηχανοκίνητου τάγματος του κουβανικού στρατού εκεί κοντά, απαιτούσε μια μεγάλη και επαρκώς εξοπλισμένη δύναμη.

Η αποστολή ανατέθηκε στην ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών, που συγκρότησε ένα μικτό τάγμα αλεξιπτωτιστών (οργανωμένο μεταξύ των πιο έμπειρων μελών και από τα τρία τάγματα της) να εκτελέσει πολεμικό άλμα, αιφνιδιάζοντας τη φρουρά της Κασίνγκα και να την καταβάλει, καταστρέφοντας το στρατόπεδο και το υλικό. Η επιχείρηση προέβλεπε έναν ακόμα λόχο αλεξιπτωτιστών (από το 2ο τάγμα) ως εφεδρεία, δύο ομάδες αποκοπής (από το 1ο τάγμα) και 5 ομάδες συντονιστών αεροπορικών επιχειρήσεων.

Οι αλεξιπτωτιστές θα πετούσαν πάνω από τη Κασίνγκα με 5 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και 6 C-160 και θα απεμπλέκονταν για να επιστρέψουν με έναν στόλο ελικοπτέρων (13 Puma και 6 Super Frelon). Την επιχείρηση θα υποστήριζαν 4 βομβαρδιστικά Canberra B-12, 5 Blackburn Buccaneer και θα προστατεύονταν από 4 Mirage III.

Στις 08:00 το πρωΐ τα Canberra εκτέλεσαν ένα χαμηλό πέρασμα πάνω από το στρατόπεδο ακριβώς τη στιγμή της πρωϊνής συγκέντρωσης κι αναφοράς, όπως είχε σχεδιαστεί. Τα αεροσκάφη άφησαν βόμβες διασποράς που αναπηδούσαν μετά την πρόσκρουσή τους στο έδαφος πριν εκραγούν. Ο βομβαρδισμός αυτός δημιούργησε τις μεγαλύτερες απώλειες στην επιχείρηση. Αμέσως μετά, τα Buccaneer εκτέλεσαν 32 στοχευμένους βομβαρδισμούς εγκαταστάσεων με 75% επιτυχία. Ακολούθησε η πτώση των αλεξιπτωτιστών περιμετρικά του στρατοπέδου περισφίγγοντάς το.

Παρά τα προβλήματα συντονισμού, η επιχείρηση ήταν επιτυχής, καταστρέφοντας το στρατόπεδο και τα εφόδιά του ενώ σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν  πολλά ηγετικά στελέχη του SWAPO. Το κουβανικό μηχανοκίνητο τάγμα κινητοποιήθηκε αλλά έπεσε στην αποκοπή, που διέθετε 5 αντιαρματικές νάρκες και 10 RPG-7. Η επίθεσή του αναχαιτίστηκε προσωρινά δίνοντας την ευκαιρία στους Νοτιοαφρικανούς να φύγουν με τα ελικόπτερα, που έκαναν δύο δρομολόγια για να τους πάρουν όλους. Μια δεύτερη πιο οργανωμένη επίθεση των Κουβανών με Τ-34 και BTR-52 χτυπήθηκε από τα πυροβόλα των Mirage III και τις ρουκέτες από ένα μοναδικό Buccaneer.

Με 4 νεκρούς και 11 τραυματίες, οι Νοτιοαφρικανοί πέτυχαν να εξαρθρώσουν το “απόστημα” της Κασίνγκα προκαλώντας απώλειες άνω των 300 νεκρών και 600 τραυματιών μεταξύ Κουβανών και SWAPO. Μαζί τους σκοτώθηκαν και 465 πολίτες που επίσης βρίσκονταν στο στρατόπεδο, φωτογραφίες των οποίων επιδείχθηκαν στον διεθνή Τύπο ως τεκμήρια της νοτιοαφρικανικής βαρβαρότητας. Το PLAN θα εξαπολύσει σε αντίποινα επιθέσεις με όλμους σε παραμεθόρια στρατόπεδα και αγροικίες προκαλώντας 10 νεκρούς και 10 τραυματίες. Σε αντίποινα, ο Νοτιοαφρικανικός Στρατός θα εξαπολύσει επιδρομή στη Ζάμπια σε βάθος 250 χλμ.

 

Most Popular