ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Νοεμβρίου 1980: Επιχείρηση “Morvarid”, επιδρομή στις ιρακινές πλατφόρμες άντλησης

Δύο μόλις μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ιράκ, λαμβάνει χώρα μια τολμηρή ιρανική επιχείρηση εναντίον των ιρακινών πλατφορμών πετρελαίου Mina al-Bakr και Khor al-Amaya.

Οι δύο χώρες του Περσικού Κόλπου βρέθηκαν σε πορεία σύγκρουσης λίγο μετά την ανατροπή του ιρανού Σάχη και την άνοδο στην εξουσία των μουλάδων. Ενώ οι μάχες στα χερσαία πεδία των μαχών ήταν αμφίρροπες, ο έλεγχος της θαλασσίας διόδου του Περσικού Κόλπου αποδείχθηκε γρήγορα κομβικής σημασίας και για τις δύο πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Με μεγάλο μέρος των εσόδων τους να προέρχεται από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, Ιράν και Ιράκ συνειδητοποίησαν πως ο κύριος της λεωφόρου επικοινωνίας από και προς τη Δύση, θα είχε το πλεονέκτημα.

Έτσι, στις 28 Νοεμβρίου 1980, σε απάντηση της τοποθέτησης από τους Ιρακινούς συστημάτων ραντάρ σε πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου για την παρακολούθηση των κινήσεων των ιρανικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στον Περσικό Κόλπο, το Ιράν οργανώνει επιδρομή με κωδικό όνομα “Morvarid” (μαργαριτάρι) για την καταστροφή τους.

Υπό την κάλυψη ελικοπτέρων AH-1J Cobra, Ιρανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στις δύο ιρακινές πλατφόρμες και αφού κατέβαλαν τη φρουρά τους, τις κατέστρεψαν με εκρηκτικά και αποσύρθηκαν με ελικόπτερα Chinook και Bell 412. Ταυτόχρονα, το Ιρανικό Ναυτικό επιτέθηκε με δύο πυραυλακάτους La Combattante IIa στους ναυστάθμους Αλ Φάου και Ουμ Κάσρ, βομβαρδίζοντας πλοία και εγκαταστάσεις των Ιρακινών.

Οι τελευταίοι καταδίωξαν τις ιρανικές πυραυλακάτους με κορβέτες Osa και τορπιλακάτους Ρ-6. Δύο ιρακινές Osa βυθίστηκαν από ιρανικούς Harpoon αλλά οι υπόλοιπες κατόρθωσαν να βυθίσουν μια από τις Combattante, πριν φτάσουν στην περιοχή ιρανικά F-14 και F-4 Phantom, που βομβάρδισαν τα ιρακινά πλοία με πυραύλους Μaverick.

Τελικά το 80% του Ιρακινού πολεμικού Ναυτικού καταστράφηκε, όπως επίσης και σημαντικό μέρος του δικτύου αντιαεροπορικής προστασίας στις νότιες περιοχές, ενώ η δυνατότητα άντλησης πετρελαίου του μειώθηκε σημαντικά. Η νίκη των Ιρανών σφραγίστηκε σε μια σειρά αερομαχιών, στις οποίες καταστράφηκαν δύο ιρανικά Phantoms και επτά ιρακινά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Most Popular