ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Απριλίου 1982: Απόβαση στα Φώκλαντ, η Αργεντινή σοκάρει τη Βρετανία

Η Αργεντινή εισβάλει και καταλαμβάνει τα νησιά Φώκλαντς (ή Μαλβίνες). Αργεντινοί πεζοναύτες θα αποβιβαστούν σχεδόν ταυτόχρονα από το αντιτορπιλικό Santisima Trinidad και το αποβατικό San Antonio σε παραλίες τις οποίες είχαν από πριν σημάνει βατραχάνθρωποι, οι οποίοι βγήκαν από το υποβρύχιο Santa Fe.

Οι νήσοι Falkland (στα ελληνικά έχει επικρατήσει να λέγονται Φώκλαντ) βρίσκονται στον Νότιο Ατλαντικό. Πρόκειται για μια συστάδα νήσων με χαμηλή ως ανύπαρκτη βλάστηση, ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και βαρύ χειμώνα, 480 χλμ. περίπου από τις ακτές της Αργεντινής. Κατά καιρούς κατοικήθηκαν από Γάλλους, Ισπανούς, Αργεντινούς αλλά το 15ο αιώνα, οι Βρετανοί που αποβιβάστηκαν τα βρήκαν έρημα και τα διεκδίκησαν, όπως έκαναν όλοι οι θαλασσοπόροι της εποχής για ακατοίκητα νησιά των ωκεανών, που τα αξιοποιούσαν ως σταθμούς προμήθειας φρέσκου νερού, τροφής, ξυλείας, και βέβαια ως απάγκιο αγκυροβόλιο. Το 1833 τα προσάρτησαν και οργανώθηκε μόνιμη εγκατάσταση που το 1980 αριθμούσε 1.800 περίπου κατοίκους, ασχολούμενους με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την αλιεία.

Οι διεκδικήσεις της Αργεντινής επί των νησιών αυτών τοποθετούνται σχεδόν με την ανακήρυξη της χώρας ως ανεξάρτητου κράτους, στις αρχές του 19ου αιώνα. Αν και δεν υπήρχε κάποια στρατηγική σημασία ή πλούτος, οι Αργεντινοί έπλασαν την ιστορία της κατάληψης των νησιών από τους αποικιοκράτες και το 1832 οργάνωσαν μια εξέγερση στα νησιά, που προκάλεσε τη βρετανική επέμβαση το επόμενο έτος.

Το 1982, η δικτατορική κυβέρνηση της Αργεντινής θέλοντας να δώσει διέξοδο στη λαϊκή δυσαρέσκεια από την κακή οικονομική κατάσταση (το 1980 ήταν περίοδος παγκόσμιας κρίσης στην οικονομία), επέλεξε να διεκδικήσει τα νησιά (islas Malvinas όπως τα αποκαλούσαν) από μια Βρετανία που ήταν βυθισμένη και αυτή σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό διχασμό. Έτσι στις 19 Μαρτίου, ομάδα Αργεντινών εργατών, στους οποίους είχαν διεισδύσει Αργεντινοί πεζοναύτες, ύψωσαν την σημαία της χώρας τους σε χώρο ανακύκλωσης μετάλλου σκραπ στη νήσο της Νότιας Γεωργίας. Επρόκειτο για το πρελούδιο της κρίσης.

Τη 2α Απριλίου, 600 περίπου Αργεντινοί πεζοναύτες (και βοηθητικοί) θα αποβιβαστούν στα νησιά και θα συγκρουστούν με τους 100 περίπου Βρετανούς υπερασπιστές (δύο διμοιρίες πεζοναυτών σε φάση αντικατάστασης της φρουράς συν 11 ναύτες και 30-40 πολιτοφύλακες). Μετά από μια σύντομη μάχη, οι Βρετανοί θα παραδοθούν. Η τηλεοπτική εικόνα Βρετανών στρατιωτών να παραδίδονται και να αφοπλίζονται σόκαρε την βρετανική κοινή γνώμη και η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ έλαβε την απόφαση οργάνωσης ναυτικής εκστρατείας για την ανακατάληψη των νήσων.

Most Popular