ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Ιουνίου 1982: Μάχη των υψωμάτων Tumbledown και Wireless Ridge στα Φώκλαντ

Στις 13 Ιουνίου 1982, ξεκινούσε η 72η ημέρα επιχειρήσεων της βρετανικής εκστρατευτικής δύναμης για την ανακατάληψη των νησιών Φώκλαντ στον νότιο Ατλαντικό. Τμήματα του βρετανικού στρατού εξαπολύουν νυχτερινή επίθεση κατά των δίδυμων υψωμάτων Tumbledown και Wireless Ridge πάνω από την πρωτεύουσα των νησιών, Πορτ Στάνλεϋ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Μαΐου 1982: “Operation Corporate”, το 3rd Commando αποβιβάζεται στα Φώκλαντς

Τα υψώματα ήταν ακάλυπτα και κατέχονταν από τμήματα του 7ου αργεντινού συντάγματος πεζικού, ενισχυμένου με επιπλέον μονάδες και τάγμα πεζοναυτών και είχαν οχυρωθεί αμυντικά. Εναντίον τους αποφασίστηκε να κινηθούν επίλεκτες μονάδες της 3ης βρετανικής Ταξιαρχίας Commando και συγκεκριμένα τo 2o τάγμα Scotch Guards (2 SG) με την υποστήριξη όλμων από το 42ο Commando της ταξιαρχίας πεζοναυτών ενώ το 1ο τάγμα/7ου συντάγματος Γκούρκας (Duke of Edinburgh’s Own Gurkha Rifles), θα κινείτο κατά του Tumbledown. Ακόμη το 2ο τάγμα αλεξιπτωτιστών (2 Para) θα κινείτο κατά του Wireless Ridge με την υποστήριξη πυρών από δύο πυροβολαρχίες του 29ου Commando Regiment Royal Artillery.

Για την εγγύς υποστήριξη των τμημάτων πεζικού διατέθηκαν δύο αποσπάσματα ελαφρών αρμάτων Scorpion (με πυροβόλο 76mm) και Scimitar (με 30mm) των Blues and Royals (Τεθωρακισμένου Συντάγματος Horse Guards). Η επίθεση υποστηρίχθηκε με πυρά από τα πυροβόλα των 4,5 ιντσών των φρεγατών του στόλου. Παρά τη δυσκολία (αναπεπταμένο έδαφος, σκοτάδι, οχυρωμένος εχθρός), οι Βρετανοί κατόρθωσαν να πετύχουν τους στόχους τους και να ανατρέψουν τον εχθρό ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την πρωτεύουσα, η κατάληψη της οποία θα επέφερε το τέλος της σύγκρουσης.

Όχι όμως χωρίς τίμημα: 18 νεκροί, 70 τραυματίες, ένα ελαφρύ άρμα κι ένα ΤΟΜΠ Bv-202 ακινητοποιημένα ή κατεστραμμένα, δύο μαχητικά αεροσκάφη Harrier και δύο ελικόπτερα με ζημιές ήταν οι βρετανικές απώλειες, έναντι 55 Αργεντινών νεκρών, 225 τραυματισμένων και 67 αιχμαλωτισμένων.

 

Most Popular