ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Μαΐου 1987: Το περιστατικό του USS Stark, ιρακινοί πύραυλοι Exocet χτυπούν αμερικανική φρεγάτα

Ιρακινό αεροσκάφος επιτίθεται εναντίον της αμερικανικής φρεγάτας USS Stark (FFG-31) στον Περσικό Κόλπο χτυπώντας την με δύο πύραυλους Exocet. Η φρεγάτα Stark, κλάσης “Oliver Hazard Perry”, εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας για την προστασία των εμπορικών πλοίων και δεξαμενοπλοίων κατά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, το ιρακινό αεροπλάνο εντοπίστηκε από αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου AWACS, που ειδοποίησε τη φρεγάτα. Σε λίγο και το ραντάρ της Stark εντόπισε το ιρακινό αεροσκάφος το οποίο αναγνώρισε ως Mirage F1 από το ραντάρ Cyrano που έφερε, και ακολούθησε τις τυπικές διαδικασίες, καλώντας το να αλλάξει πορεία.

Παρόλα αυτά, ένας πύραυλος Exocet εκτοξεύτηκε εναντίον της φρεγάτας από απόσταση 22,5 ναυτικών μιλίων κι ένας δεύτερος από τα 15,5, τους οποίους χάρη στο προφίλ πτήσης τους ελάχιστα πάνω από τα κύματα απέτυχε να εντοπίσει και αναχαιτίσει. Έτσι, καμία ενέργεια δεν έγινε μέχρι αυτοί να χτυπήσαν την αριστερή πλευρά του πλοίου, με τον πρώτο να τρυπά τα πλευρά αλλά να μην εκρήγνυται διασπείροντας όμως φλεγόμενα καύσιμα στο εσωτερικό του και τον δεύτερο να ανατινάζεται στο χώρο ενδιαιτήσης του πληρώματος.

Η USS Stark δέχτηκε έτσι ένα ισχυρό πλήγμα που της στοίχισε 37 νεκρούς και 21 τραυματίες ενώ έλαβε κλίση και κόντεψε να βυθιστεί, κάτι που αποτράπηκε χάρη στις προσπάθειες του πληρώματος και το ισχυρό σκαρί των φρεγατών Perry. To πλοίο έπλευσε στο Μπαχρέιν με τις δικές του δυνάμεις και επισκευάστηκε πρόχειρα πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Ο κυβερνήτης απαλλάχθηκε των καθηκόντων του, γιατί απέτυχε να υπερασπίσει επιτυχώς το πλοίο του, αν και αποδείχθηκε ότι η “Stark” έπλεε εκτός της Ζώνης Αποκλεισμού.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα, οι πύραυλοι προήλθαν όχι από Mirage αλλά ένα αεροσκάφος Falcon 50 των ιρακινών δυνάμεων πληροφοριών που χρησιμοποιείτο αρχικά ως αναγνωριστικό. Σύντομα, οι Ιρακινοί αποφάσισαν να εξοπλίσουν το ελαφρύ επιβατικό jet Falcon 50 για αποστολές κατά ιρανικών πλοίων. Το αεροσκάφος πέταξε στη Γαλλία, όπου έλαβε το ίδιο ραντάρ Cyrano IV-C5 με τα ιρακινά Mirage F.1 EQ-5 και το ίδιο σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και την ικανότητα μεταφοράς και εκτόξευσης δύο ΑΜ.39 Exocet σε πτερυγικούς πυλώνες. Την ιστορία επιβεβαιώνουν οι συγγραφείς Milo Sipos και Tom Cooper στο βιβλίο τους “Iraqi Mirages: the Dassault Mirage Family in service with the Iraqi Air Force 1981-1988”.

Το τροποποιημένο Falcon 50 των ιρακινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών. Μετά την επιστροφή του στο Ιράκ έλαβε τον κωδικό κλήσης “Suzana”.

Δεν είναι γνωστό, αν το περιστατικό έγινε εν γνώσει της ιρακινής ηγεσίας. Η αρχική ανακοίνωση πως το αμερικανικό πλοίο έπλεε μέσα στην Ζώνη Αποκλεισμού αποδείχθηκε γρήγορα ψέμα. Ισχυρισμοί του Σανταμ Χουσεΐν ότι ο πιλότος πέρασε τη φρεγάτα για ιρανικό πετρελαιοφόρο αντιμετωπίστηκαν επίσης με δυσθυμία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρήγκαν έκανε αιχμηρά σχόλια για το περιστατικό αλλά δήλωσε με ειλικρίνεια ότι στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ, οι ΗΠΑ θεωρούσαν το Ιράν ως τον “κακό”. Το 2011 η νέα ιρακινή κυβέρνηση δημιούργησε ταμείο αποκαταστάσεως των νεκρών και τραυματιών του πολέμου του 2003 και του επεισοδίου της USS Stark.

Most Popular