ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Φεβρουαρίου 1988: “Επεισόδιο της Μαύρης Θάλασσας”, μια ψυχροπολεμική επακούμβηση

Το αμερικανικό καταδρομικό USS Yorktown εμβολίζεται από τη σοβιετική φρεγάτα Bezzavetnyy, κλάσης Burevestnik (κατά ΝΑΤΟ: Krivak I).

Το αμερικανικό πυραυλοφόρο καταδρομικό, κλάσης Ticonderoga, εκτελούσε αβλαβή πλεύση μέσα από τα σοβιετικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα μαζί με άλλα ΝΑΤΟϊκά πλοία κατά τη διάρκεια γυμνασίων. Η ΕΣΣΔ αναγνώριζε το δικαίωμα στην αβλαβή διέλευση, όπως αναφέρεται από το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά μια παρεξήγηση στη μετάφραση μεταξύ αγγλικού και ρωσικού κειμένου ήταν αρκετή για να φέρει την κρίση. Η συγκεκριμένη σύμβαση στο αγγλικό κείμενο έδινε δικαίωμα διέλευσης σε κάθε περίπτωση, αλλά η ρωσική μετάφραση άφηνε να εννοηθεί ότι η διέλευση επιτρέπεται από κάθε χώρα ανά περίπτωση.

Έτσι, η φρεγάτα Bezzavetnyy πλησίασε το Yorktown σημαίνοντάς του να απομακρυνθεί. Όταν ο Αμερικανός πλοίαρχος το αγνόησε, ο Σοβιετικός κυβερνήτης έστρεψε το πλοίο του και εμβόλισε το καταδρομικό στην πρύμνη, ως “παρότρυνση” να απομακρυνθεί προς τα διεθνή ύδατα.

A Soviet Mirka II class light frigate (FFL 824) approaches the destroyer USS CARON (DD 970) as it prepares to strike the American vessel. The CARON is exercising the right of free passage through the Soviet-claimed 12-mile territorial waters.

Ανάλογη παρενόχληση δέχτηκε και το αντιτορπιλικό USS Caron, κλάσης Spruance, που συνόδευε το USS Yorktown, από τη σοβιετική κορβέτα SKR-6. Το καταδρομικό είχε μικρές ζημιές από την πρόσκρουση αλλά ο αντίκτυπος του επεισοδίου ήταν σημαντικός ωθώντας την αμερικανική πλευρά να είναι πιο προσεκτική και με τη σοβιετική να υποσχεθεί να ευθυγραμμιστεί με τις διατάξεις του αγγλικού κειμένου.

«Επακουμβήσεις» και άλλες Στενές Επαφές Ναυτικού Τύπου: Περνώντας σαφές μήνυμα… χωρίς πολύ τακτ

The Soviet Krivak I class guided missile frigate BEZZAVETNY (FFG 811) impacts the guided missile cruiser USS YORKTOWN (CG 48) as the American ship exercises the right of free passage through the Soviet-claimed 12-mile territorial waters.

 

Most Popular