ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Απριλίου 1988: Επιχείρηση “Praying Mantis” – H μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική σύγκρουση

Το Ναυτικό των ΗΠΑ εξαπολύει επίθεση κατά των ιρανικών αντλιών πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο, σε απάντηση των κλιμακούμενων επιθέσεων του Ιράν κατά εμπορικών πλοίων. Στη σύντομη αυτή σύγκρουση οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τρία πολεμικά του Ιράν και δύο υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην Τεχεράνη που δεν ξεχάστηκε ποτέ.

Είμαστε στην περίοδο του πολέμου Ιράν-Ιράκ, που διήνυε τον όγδοο χρόνο, με την αντιπαράθεση να έχει οδηγήσει όχι μόνο σε τεράστιες καταστροφές στις δύο χώρες αλλά και μια παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση. Η ροή πετρελαίου είχε διαταραχθεί όταν το Ιράν μετέφερε τον πόλεμο και στον Περσικό Κόλπο, στοχεύοντας την οικονομία του Ιράκ που βασιζόταν στις εξαγωγές πετρελαίου.

Στις 14 Απριλίου 1988, μια αμερικανική φρεγάτα σε αποστολή συνοδείας πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο χτύπησε σε ιρανική νάρκη, που παραλίγο να τη βυθίσει. Τέσσερις μέρες μετά, το Αμερικανικό Ναυτικό ετοίμασε την επιχείρηση “Praying Mantis” κατά του Ιράν, που οδηγήσε στη μεγαλύτερη ναυτική κατά παράταξη σύγκρουση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Marines inspect a ZU-23 23mm automatic anti-aircraft gun on the Iranian Sassan oil platform. Marines attacked, occupied then destroyed the platform as part of Operation Praying Mantis which was launched after the guided missile frigate USS SAMUEL B. ROBERTS (FFG-58) struck a mine on April 14, 1988.

Συνολικά, η ομάδα του αεροπλανοφόρου USS Enterprise, με το καταδρομικό USS Truxtun, τα αντιτορπιλικά USS Merrill και USS Lynde McCormick και το αποβατικό USS Trenton, επιτέθηκαν και κατέστρεψαν μια ιρανική πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, ενώ το καταδρομικό USS Wainwright και οι φρεγάτες USS Simpson και USS Bagley διέλυσαν άλλη μία, προκαλώντας την επέμβαση πλοίων του επαναστατικού ισλαμικού ιρανικού ναυτικού.

Στη ναυμαχία που ακολούθησε οι Ιρανοί έχασαν μία ελαφρά φρεγάτα, τη Shahand (με βαριές ζημιές σε άλλη μία), μια κανονιοφόρο και τρία ταχύπλοα σκάφη. Το χτύπημα είχε αποτελέσματα. Προς το καλοκαίρι, το Ιράν συμφώνησε σε ανακωχή, οδηγώντας τον οκταετή πόλεμο με το Ιράκ στο τέλος του.

Most Popular