ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Αυγούστου 1988: Το τέλος του πολέμου Ιράν-Ιράκ

Μετά από 8 σχεδόν χρόνια η σύγκρουση Ιράν και Ιράκ φτάνει στο τέλος της. Με απόφαση του ΟΗΕ η ειρηνευτική δύναμη UNIIMOG αναπτύσσεται στα μεταξύ τους σύνορα που παραμένουν απαράλλακτα από την έναρξη του πολέμου.

Παρά τις αρχικές του επιτυχίες, το Ιράκ απέτυχε να αποσπάσει τις επαρχίες ανατολικά του ποταμού Shatt al-Arab, ενώ με τη σειρά του, το Ιράν δεν μπόρεσε να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεΐν παρά τις εκατόμβες νέων, γέρων και μικρών παιδιών, που στρατολόγησε ως ανθρώπινα κύματα κατά του ιρακινού στρατού.

Ο πόλεμος άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες κι από τις δύο πλευρές, αναβίωσε τις μάχες χαρακωμάτων, ενώ είχαμε εκτεταμένη χρήση χημικών αερίων. Παράλληλα προκάλεσε διεθνή οικονομική κρίση με τη στοχοποίηση πετρελαιοφόρων που διέρχονταν από τον Περσικό κόλπο και τα στενά του Ορμούζ και άφησε το Ιράκ “ήσυχο”
να εξαπολύσει μια εκστρατεία γενοκτονίας κατά των Κούρδων στα βόρεια της χώρας (που οι Ιρανοί προέτρεψαν να επαναστατήσουν κατά του Σαντάμ).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Μαΐου 1982: Η απελευθέρωση του Χοραμσάρ στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ

Κανείς δεν νίκησε τελικά. Αλλά οι στρατιωτικές επιτυχίες των ιρακινών προς τη λήξη του πολέμου, χάρισαν στο Ιράκ την φήμη ότι είναι το ισχυρότερο στρατιωτικά κράτος της περιοχής. Ενώ η επιτυχής (με κάθε μέσο) υπεράσπιση της ιρανικής επικράτειας σταθεροποίησε την εξουσία των μουλάδων στην Τεχεράνη.

Most Popular