Τότε που ένα σοβιετικό MiG-23 εισέβαλε στην Δύση… χωρίς πιλότο

Στις 4 Ιουλίου 1989, ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-23 χωρίς πιλότο της σοβιετικής Αεροπορίας συνετρίβη σε ένα σπίτι στο χωριό Κόρτριτζκ του Βελγίου, σκοτώνοντας ένα άτομο.

Ο πιλότος είχε εκτιναχθεί πάνω από μία ώρα νωρίτερα κοντά στο Κόλομπρζεγκ της Πολωνίας, αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα, ωστόσο διατηρήθηκε σε ευθεία πτήση και συνέχισε να πετάει για περίπου 900 χιλιόμετρα προς τα δυτικά μέχρι που εξαντλήθηκαν τα καύσιμά του.

Επρόκειτο για μία εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας, όταν ο πιλότος του αεροσκάφους, συνταγματάρχης Νικολάι Σκουρίντιν διαπίστωσε αστοχία του μετακαυστήρα του κινητήρα με αποτέλεσμα μερική απώλεια ισχύος.

Το αεροσκάφος πετούσε τότε σε υψόμετρο μόνο 150 μέτρα (500 πόδια) και έχανε σταδιακά ύψος, συνεπώς αναμενόμενα ο πιλότος επέλεξε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος και να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμά του με ασφάλεια.

Ωστόσο, ο κινητήρας παρέμεινε σε λειτουργία και το αεροσκάφος συνέχισε να πετάει με αυτόματο πιλότο προς δυτική κατεύθυνση.

Το -πλέον- μη επανδρωμένο αεροσκάφος άφησε τον πολωνικό εναέριο χώρο, διασχίσε όλη την Ανατολική Γερμανία και στη συνέχεια ΚΑΙ τη Δυτική Γερμανία, όπου αναχαιτίστηκε τελικά από ένα ζευγάρι μαχητικών αεροσκαφών F-15 της αμερικανικής Αεροπορίας που στάθμευε στην Ολλανδία.

Ήταν οι πιλότοι των F-15 που αποκάλυψαν ότι το MiG-23 πετούσε χωρίς πιλότο. Τελικά το σοβιετικό αεροσκάφος διέσχισε και τον ολλανδικό εναέριο χώρο και συνεχίσε προς στο Βέλγιο. Αν και τα F-15 έλαβαν εντολή να το καταρρίψουν μόλις θα έφτανε πάνω από θαλάσσια περιοχή, τελικά η εξάντληση των καυσίμων του MiG-23 πρόλαβε τις εξελίξεις.

Καθώς το Flogger έμενε από καύσιμα, άρχισε μια αργή στροφή προς το νότο με αποτέλεσμα να προκαλέσει scramble και από την γαλλική Αεροπορία…

Τελικά το θερμό αυτό επεισόδιο έληξε με τον τραγικό θάνατο ενός 18χρονου κατοίκου του σπιτιού πάνω στο οποίο έπεσε το αεροσκάφος, μάλλον μικρό τίμημα αν σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε να είχε πέσει σε πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, ή να είχε πέσει ενώ είχε ακόμα καύσιμα με αποτέλεσμα να προκληθεί και πυρκαγιά…

Πρώτη δημοσίευση 19/3/2019

Most Popular