ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Οκτωβρίου 1993: Επιχείρηση Gothic Serpent, “Black Hawk down”

H συγκεκριμένη επιχείρηση είναι γνωστή και ως “(πρώτη) Μάχη του Μογκαντίσου”. Τμήματα του αμερικανικού στρατού, αποτελούμενα από το λόχο Bravo του 3ου τάγματος του 75ου συντάγματος Ranger, άνδρες της C Squadron της ομάδας Delta, πληρώματα του 160ου Συντάγματος Ελικοπτέρων Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς και Combat Controllers και Pararescuemen της Αεροπορίας επιχείρησαν στο Μογκαντίσου της Σομαλίας.

Τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονταν στη Σομαλία υπό την αιγίδα της ειρηνευτικής αποστολής UNOSOM II του ΟΗΕ, υπό τις διαταγές του Αμερικανού στρατηγού Ουίλιαμ Γκάρισον.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε ως ταχεία δράση μιας επίλεκτης ελαφράς δύναμης για τη σύλληψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Σομαλού πολεμάρχου Μωχάμετ Αϊντίτ που θα συνεδρίαζαν στο κέντρο του Μογκαντίσου. Οι άντρες της Delta μαζί με Rangers θα επέδραμαν στο κτίριο επιχειρώντας από μεταγωγικά ελικόπτερα UH-60 Blackhawk υπό την κάλυψη των ελαφρά εξοπλισμένων MH-6 Little Bird. Οι Rangers θα ασφάλιζαν την περίμετρο του κτιρίου ενώ οι Delta θα έκαναν τη σύλληψη και θα έβγαζαν τους αιχμαλώτους έξω. Τότε, βάσει του σχεδιασμού θα κατέφθαναν και οι υπόλοιποι Rangers με μια πομπή 9 HMMWV και 3 φορτηγών που θα επιβίβαζαν αιχμαλώτους και στρατιώτες και θα αποχωρούσαν.

The wreckage of an American helicopter sits in Mogadishu, Somalia on Oct. 14, 1993. The events of the Battle of Mogadishu became a flashpoint for conversations about military interventions — and fodder for a big-budget Hollywood drama.

Ατυχώς, όλα πήγαν στραβά. Οι Σομαλοί πληροφορήθηκαν την άφιξη των Αμερικανών και κινητοποιήθηκαν εξεγείροντας και άλλους ενόπλους. Οι Αμερικανικές δυνάμεις βρέθηκαν στο επίκεντρο πολλαπλών πυρών με αποτέλεσμα η αυτοκινητοπομπή να καθυστερήσει και τελικά να ακυρώσει την αποστολή της λόγω απωλειών. Δύο Blackhawks καταρρίφθηκαν από ρουκέτες RPG-7 και νέες επιχειρήσεις διάσωσης έπρεπε να σχεδιαστούν.

Τελικά, μετά από ολοήμερη μάχη, οι Αμερικανοί απεγκλωβίστηκαν με νέα πομπή με τη συμμετοχή λόχου της 10ης αμερικανικής Ορεινής Μεραρχίας και τεθωρακισμένα των Πακιστανικών και Μαλαισιανών κυανοκράνων. Οι απώλειες ήταν 20 νεκροί (18 Αμερικανοί, ένας Πακιστανός και ένας Μαλαισιανός) και 82 τραυματίες (73 Αμερικανοί, 7 Πακιστανοί και 2 Μαλαισιανοί) για τις δυνάμεις του ΟΗΕ και αδιευκρίνιστες από τη μεριά των Σομαλών (πηγές υπολόγισαν κάπου 800-1.000 νεκρούς και 4.000 τραυματίες), αφού η διάκριση πολιτοφυλακής και πολιτών ήταν σχεδόν αδύνατη.

Τροχοφόρο τεθωρακισμένο Condor των κυανοκράνων πυρπολημένο και παρατημένο στους δρόμους του Μογκαντίσου μετά το τέλος της επιχείρησης διάσωσης.

Στιγμές που αξίζουν αναφοράς ήταν η απόσυρση των Αμερικανών από το κέντρο της πόλης, όπου μια ομάδα Ranger και Delta βρέθηκε για να καλύπτει το τελευταίο μίλι (το γνωστό “Mogadishu mile”) τρέχοντας πίσω από τα τεθωρακισμένα, αφού δεν υπήρχε χώρος να επιβιβαστεί σε αυτά. Σε αυτήν την ομάδα ανήκει και η τελευταία απώλεια της μάχης, ο λοχίας Randal J. Ramaglia, που δέχθηκε σφαίρα στην πλάτη λίγο πριν φτάσει στην ασφάλεια του στρατοπέδου.

Μοναδική ήταν η περίπτωση του Michael Durant, που συνελήφθη στα ερείπια του ελικοπτέρου, όπου κακοποιημένος παρέμεινε αιχμάλωτος των Σομαλών και απελευθερώθηκε αργότερα. Τα πτώματα των νεκρών Αμερικανών σκυλεύτηκαν και περιφέρθηκαν στους δρόμους της πόλης, όπου έγιναν αντικείμενο προπαγάνδας με τις εικόνες να μεταδίδονται από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Τελικά, τα πτώματα παραδόθηκαν σε οικτρή κατάσταση στους Αμερικανούς μετά από πιέσεις του πρέσβη Ώκλεϋ ύστερα από 11 μέρες. Λίγο μετά, ο στρατηγός Γκάρισον ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της επιχείρησης και υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Κλίντον. Τον Μάρτιο του επόμενου έτους, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Σομαλία, με τις δυνάμεις του ΟΗΕ να φεύγουν ένα έτος μετά.

Most Popular