ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Ιανουαρίου 1995: Παραλίγο πυρηνικός όλεθρος από τη Νορβηγία

Σε ένα επεισόδιο που παραλίγο να προκαλέσει παγκόσμια κρίση, μια εκτόξευση ενός πυραύλου Black Brant XII από τη Βορειοδυτική Νορβηγία προκάλεσε συναγερμό στη Διοίκηση Στρατηγικών Πυραύλων της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επικείμενο χτύπημα.

Ο πύραυλος, μια προγραμματισμένη αποστολή Αμερικανών και Νορβηγών επιστημόνων για μεταφορά επιστημονικού εξοπλισμού στο διάστημα, πέρασε κοντά από την αναμενόμενη διαδρομή διηπειρωτικών πυραύλων με κατεύθυνση τη Μόσχα, ομοιάζοντας με το προφίλ ενός πυραύλου Trident. Έτσι ο εντοπισμός του από ρωσικό ραντάρ του Μουρμάνσκ έθεσε σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις και η βαλίτσα με τους κωδικούς εκτόξευσης δόθηκε στον πρόεδρο Γιέλτσιν.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν ειδοποιήσει τις γειτονικές χώρες για την εκτόξευση, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης, αλλά από κάποια παράλειψη η πληροφορία αυτή δεν είχε φτάσει στα χαμηλότερα κλιμάκια της ρωσικής διοίκησης, συγκεκριμένα στους χειριστές του ραντάρ στο Μουρμάνσκ, που ακολούθησαν την τυπική ψυχροπολεμική διαδικασία.

Ο Γιέλτσιν παρέλαβε τη βαλίτσα με τους πυρηνικούς κώδικες και ενεργοποίσε σε πρώτη φάση τα κλειδιά -για πρώτη φορά ως πρόεδρος της Ρωσίας- ενώ ανάλογες εντολές δόθηκαν και στους κυβερνήτες όλων των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων σε πλου. Ο συναγερμός  έληξε όταν οι χειριστές ραντάρ συνειδητοποίησαν πως ο πύραυλος κατευθυνόταν μακριά από τη ρωσική επικράτεια.

Παραδόξως, καμία προειδοποίηση δεν εκδόθηκε, παρά μόνο μια εβδομάδα μετά το περιστατικό. Μετά τη λήξη του συναγερμού οι διαδικασίες ελέγχου και το μοίρασμα των ευαίσθητων πληροφοριών στη Ρωσία αναθεωρήθηκαν για να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά. Επισήμως, είναι η μοναδική φορά που η Ρωσία έφτασε τόσο κοντά σε ενεργοποίηση των πυρηνικών της όπλων.

Most Popular