ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Ιανουαρίου 1996: Ίμια, ο “πόλεμος των σημαιών” αρχίζει

Θορυβημένος από τις δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ μετά την χριστουγεννιάτικη προσάραξη τουρκικού πλοίου στις βραχονησίδες Ίμια, ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή, δύο κατοίκους κι έναν παπά υψώνουν την ελληνική σημαία στη μικρή Ίμια.

Η Ελλάδα από το προηγούμενο έτος -1995- βίωνε πολιτική κρίση, καθώς ο πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, βρισκόταν ασθενής στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο και η κυβέρνηση, που ο ίδιος είχε οργανώσει συγκεντρωτικά, εμφανιζόταν απρόθυμη να τον αντικαταστήσει.

Και η Τουρκία, όμως, βίωνε μεγάλη εσωτερική κρίση από το 1994, αφού η οικονομία -υπερβολικά εκτεθειμένη στο ιρακινό πετρέλαιο- βρέθηκε να χάνει σημαντικότατα κεφάλαια λόγω του πολέμου του Κόλπου. Ενώ οι κινήσεις της νέας πρωθυπουργού, Τανσού Τσιλέρ, την έφεραν σε σύγκρουση με την τουρκική κεντρική τράπεζα μετατρέποντας την οικονομική κρίση σε πολιτική. Το ίδιο έτος, διεθνείς οίκοι υποβάθμισαν την Τουρκία, με το δολάριο ΗΠΑ να αντιστοιχεί σε 41.000 τουρκικές λίρες στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση πούλησε μεγάλο μέρος του απόθέματος σε ξένο συνάλλαγμα για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα αλλά η υποβάθμιση δεν άργησε να έρθει.

Η προσάραξη του τουρκικού πλοίου  “Figen Akat” στις 25/12/1995 στις ελληνικές βραχονησίδες αντιμετωπίστηκε τυπικά στην αρχή αλλά σταδιακά “αφύπνισε” τα αντανακλαστικά του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η πτώση ενός τουρκικού μαχητικού στις 28 Δεκεμβρίου, έξω από τη Λέσβο, έστρεψε την προσοχή του κοινού στα εξωτερικά ζητήματα και το επιτελείο της πρωθυπουργού Τσιλέρ δεν άργησε να το αντιληφθεί.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Δεκεμβρίου 1995: Ίμια, μια τυχαία προσάραξη, μια όχι τόσο τυχαία κρίση

Έτσι, η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε την επομένη (29/12) πως οι βραχονησίδες ανήκουν στον δήμο Αλικαρνασσού (Bodrum) και όχι στην Ελλάδα. Δέκα μέρες μετά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τη ρηματική διακοίνωση των Τούρκων. Λίγο αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου, νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε αναδειχθεί ο Κώστας Σημίτης αλλά ο συντονισμός της κυβέρνησης δεν είχε ακόμα επιτευχθεί. Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως ήδη αντιμετώπιζε την κατάσταση στα Ίμια με ανησυχία ζητώντας επαγρύπνηση από το Αμύνης.

Σε αυτό το ημιχαοτικό σκηνικό η κίνηση του δημάρχου Καλύμνου -ως αυθόρμητη αντίδραση στις τουρκικές δηλώσεις, και χωρίς καμμία εξουσιοδότηση – βρήκε λαϊκή απήχηση αλλά πυροδότησε νέο γύρο εξελίξεων. Ο τουρκικός Τύπος θα αντιδράσει έντονα και η κρίση θα κλιμακωθεί ραγδαία τις επόμενες μέρες.

Most Popular