ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Φεβρουαρίου 1998: Ο πόλεμος του Κοσυφοπεδίου αρχίζει

Σερβικές δυνάμεις στρατού και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, εξαπολύουν επίθεση κατά δυνάμεων ανταρτών του αποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσυφοπεδίου» (KLA ή UCK), που για δύο χρόνια έκανε αιματηρές επιδρομές κατά δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών στην περιοχή του Κοσυφοπεδίου.

Ο UCK προήλθε κατά πάσαν πιθανότητα από ομάδα ριζοσπαστών του αλβανικού κόμματος «Δημοκρατική Λίγκα του Κοσόβου», που υπό τη ηγεσία του Ιμπραήμ Ρουγκόβα προωθούσε μια πολιτική μη βίας και ειρηνικής διευθέτησης των αλβανικών θεμάτων της επαρχίας του Κοσυφοπεδίου.

Το Κοσυφοπέδιο, μια ορεινή και εύφορη περιοχή στα κεντρικά Βαλκάνια, θεωρείται κοιτίδα του σερβικού έθνους. Τα προβλήματα ξεκίνησαν με τη δημιουργία της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Γιόζιπ Τίτο ενθάρρυνε Αλβανούς υπηκόους της «αδελφής» Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας να μεταναστεύσουν και να εγκατασταθούν εκεί. Το απώτερο σχέδιο του Τίτο καλούσε για ανάλογες μίξεις του πληθυσμού, που στο μακρυνό μέλλον θα δημιουργούσαν μια αντίληψη οικουμενικότητας και θα βοηθούσαν στην πραγματοποίηση συνοριακών αλλαγών φέρνοντας όλη ή σχεδόν όλη τη Βαλκανική χερσόνησο υπό την κυριαρχία των Γιουγκοσλάβων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αλβανοί έλαβαν προνόμια και διευκολύνσεις, οικονομικής, περιουσιακή και γλωσσικής-πολιτιστικής φύσεως, δημιουργώντας αναμενόμενα αντιπάθειες με τους γηγενείς Σέρβους.

Ο θάνατος του «μάγειρα των συνειδήσεων» Τίτο και η άνοδος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία ήταν όμως η ανατροπή των διεθνιστικών αυτών σχεδιασμών. Ακολουθώντας εθνικιστική πολιτική, ο Μιλόσεβιτς απέσυρε όλα τα προνόμια και αρνήθηκε παροχές στην αλβανική μειονότητα, που πλέον είχε καταστεί πλειοψηφική στο Κοσυφοπέδιο. Προέκρινε τα δικαιώματα των Σέρβων κερδίζοντας τις εντυπώσεις και την λαϊκή ψήφο αλλά προχώρησε ακόμη πιο πέρα, προωθώντας την ιδέα μιας «καθαρής Σερβίας».

Το κόμμα του Ρουγκόβα αντέδρασε αλλά με ειρηνικές δράσεις, κυρίως διαδηλώσεις, που κρίθηκαν υπερβολικά ήπιες από μερίδα των Αλβανών. Η εμφάνιση του UCK ήταν το επακόλουθο με επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς, ενέδρες και τρομοκράτηση των Σέρβων, ενώ σήμερα έχει αποδειχθεί πως ενθαρρύνθηκε από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και υποστηρίχθηκε με χρήματα, όπλα και εθελοντές από τη μεγάλη αλβανική διασπορά.

Λόγω αδυναμίας των τοπικών αρχών να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις, ο Μιλόσεβιτς έθεσε την επαρχία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενέπλεξε δυνάμεις του στρατού και της χωροφυλακής, που προέβησαν σε κανονικές αντιανταρτικές επιχειρήσεις με εκκαθαρίσεις αλβανικών χωριών. Οι Αλβανοί ανταπέδωσαν με ενέδρες σε σερβικές περιπόλους και επιθέσεις σε σερβικές κοινότητες και μοναστήρια.

Η ένταση των συγκρούσεων προκάλεσε τη διπλωματική επέμβαση των ΗΠΑ, της Ευρωπαικής Ένωσης και της Ρωσίας, φέρνοντας τη Σερβία ξανά στο επίκεντρο μιας πανευρωπαϊκής σύγκρουσης. Η κατάσταση θα παρεκτραπεί στους επόμενους μήνες με το ΝΑΤΟ να στοχοποιεί τη Νέα Γιουγκοσλαβία (Σερβία και Μαυροβούνιο) με πρόφαση το Κοσυφοπέδιο. Θα ακολουθήσει μια εξοντωτική αεροπορική εκστρατεία το επόμενο έτος, που θα επιφέρει τη διάλυση της Ν. Γιουγκοσλαβίας, την απόσπαση του Κοσυφοπεδίου και την δημιουργία ενός θύλακα αλβανικού εθνικισμού στα Βαλκάνια, που περιλαμβάνει επίσης τμήματα της νότιας Σερβίας, του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων κ.α.

Most Popular