ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιουλίου 2002: Τραγωδία στο Σκνυλίβ, το πιο πολύνεκρο δυστύχημα σε air show

Ουκρανικό μαχητικό Sukhoi Su-27 πέφτει πάνω στο πλήθος, κατά τη διάρκεια επιδείξεων σε αεροπορικό σόου στο αεροδρόμιο του Σκνυλίβ. Η επίδειξη κοντά στην πόλη του Lviv είχε οργανωθεί για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του 60ού Αεροπορικού Σώματος της Ουκρανίας και είχε συγκεντρώσει πολύ κόσμο σε μια ιδιαίτερα ηλιόλουστη μέρα. Όταν ξαφνικά το Sukhoi Su-27, που χειρίζονταν οι Volodymyr Toponar και Yuriy Yegorov, δύο από τους πιο έμπειρους χειριστές της ουκρανικής αεροπορίας και εκτελούσε μια σειρά ελιγμών κοντά στο έδαφος, έδειξε να χάνει ισχύ.

Το περιστατικό έγινε λίγα λεπτά πριν τη 13:00, με το αεροσκάφος να χάνει ύψος, εκτελώντας ανεπιτυχώς διορθωτικές κινήσεις. Αρχικά, οι θεατές έδειξαν να εντυπωσιάζονται, δεδομένης της ισχύος και των ικανοτήτων ελιγμών του σοβιετικής σχεδίασης αεροσκάφους. Μετά από μια προσπάθεια να ξανασηκώσει τη μύτη του, η πτέρυγα άγγιξε το έδαφος. Στο σημείο αυτό, οι χειριστές ενεργοποίησαν τις διαδικασίες εγκατάλειψης και εκτινάχθηκαν, αφήνοντας το αεροσκάφος να ρολάρει και να συντριβεί σε παρανάλωμα.

Από την πτώση του μαχητικού κοντά στον διάδρομο, 77 θεατές σκοτώθηκαν και 543 τραυματίστηκαν, οι 100 σοβαρά. Το περιστατικό σόκαρε την Ουκρανία αλλά και τη διεθνή αεροπορική κοινότητα, αποτελώντας μέχρι σήμερα το πιο πολύνεκρο δυστύχημα σε αεροπορικό σόου.

Πολλά ειπώθηκαν για την κατάσταση του αεροσκάφους, τους χειριστές και την απόφασή τους να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος τόσο κοντά στον κόσμο χωρίς να προσπαθήσουν να προσγειωθούν μακρυά, έστω και με κόστος της ζωής τους. Ο πρόεδρος Κούτσμα κατηγόρησε ευθέως τον στρατό για το περιστατικό, απαίτησε κι έλαβε την παραίτηση του Α/ΓΕΑ αλλά αρνήθηκε να δεχθεί εκείνη του υπουργού Άμυνας. Οι δύο χειριστές που εκτινάχθηκαν και διασώθηκαν με ελαφρά τραύματα, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 14 και 8 ετών, για αμέλεια και παραβίαση κανονισμών καθώς και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα μαζί με τρείς άλλους αξιωματούχους.

Most Popular