ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Σεπτεμβρίου 2007: Επιχείρηση «Οπωρώνας», καταστρέφοντας τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Συρίας

H ισραηλινή αεροπορία βομβαρδίζει τοποθεσία κοντά στην πόλη Ντεΐρ-Ες-Ζορ στην ανατολική Συρία, που οι μυστικές υπηρεσίες υποπτεύονταν ότι χρησιμοποιούνταν για εμπλουτισμό ουρανίου για πολεμικούς σκοπούς.

Η επιχείρηση “Οπωρώνας” (Orchard) βασίστηκε σε αναφορές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και ιδίως της Μοσάντ, που είχε βάσιμες υποψίες για επαφές μεταξύ Βόρειας Κορέας και του νέου τότε προέδρου της Συρίας, Άσαντ, ήδη από το 2001. Έτσι μέχρι το 2004 οι Ισραηλινοί είχαν καταλήξει ότι εκεί προετοιμάζονταν πυρηνικά υλικά για χρήση σε όπλα μαζικής καταστροφής. Μάλιστα το 2007 μια επιδρομή ανδρών της ομάδας ειδικών αποστολών Sayeret Matkal, έφερε πίσω ραδιενεργό υλικό από την ύποπτη τοποθεσία, ως μια ακόμη απόδειξη.

Μετά από πολλές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και πεπεισμένοι ότι οι Αμερικανοί δεν θα έπρατταν τίποτα περισσότερο από διπλωματικές εκκλήσεις, οι Ισραηλινοί δια του πρωθυπουργού Εχούτ Ολμέρτ αποφάσισαν να εφαρμόσουν το “δόγμα Μπέγκιν” περί προληπτικού πλήγματος, αν η χώρα διαπίστωνε απειλή από όπλα μαζικής καταστροφής. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος αεροσκάφη F-15 και F-16 οπλισμένα με πυραύλους Maverick και βόμβες των 500 lb., ένα αεροσκάφος ELINT, ένα ελικόπτερο καθώς και μια ομάδα της Δύναμης Shaldag, των ειδικών δυνάμεων της αεροπορίας (Mονάδα 5105).

Η επιδρομή εξαπολύθηκε τα μεσάνυχτα της 6/7 Σεπτεμβρίου 2007 και ήταν απόλυτα επιτυχής, καταστρέφοντας την εγκατάσταση. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, 10 Βορειοκορεάτες τεχνικοί σκοτώθηκαν στο πλήγμα. Το 2009 έρευνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IATA) κατέγραψαν ύπαρξη ιχνών ουρανίου και γραφίτη στην εγκατάσταση και στην περιοχή, ενώ το 2011 ανακοίνωσαν πως εκεί πρέπει να υπήρχε υπό κατασκευή ένας πυρηνικός αντιδραστήρας

Most Popular