Στον μακρό πόλεμο του Αφγανιστάν, περίπολος του γαλλικού στρατού πέφτει σε ενέδρα των Ταλιμπάν και αποδεκατίζεται με 10 νεκρούς και 25 τραυματίες, σωζόμενη μόνο με την επέμβαση 400 ανδρών. Πρόκειται για μια από τις πιο πολύνεκρες ενέδρες που υπέμεινε η ISAF (International Security Assistnace Force) καθόλη τη διάρκεια της ανάπτυξής της στο Αφγανιστάν.
Έκθεση του ΝΑΤΟ ανέφερε ελλιπή μέτρα ασφαλείας και ανεπαρκή εξοπλισμό από πλευράς Γάλλων. Όμως γαλλική έκθεση αποκάλυπτε πως η περιοχή όπου ήταν και η κοιλάδα Ουζμπίν, στην οποία έγινε η επίθεση, είχε χαρακτηριστεί ασφαλής τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την τοπική ιταλική διοίκηση, πριν αναλάβει η Γαλλία. Οι Ιταλοί δήλωναν πως δεν παρατηρήθηκαν περιστατικά ασφαλείας και οι εργασίες και επαφές με τον τοπικό πληθυσμό κινήθηκαν σε καλά ως ιδανικά επίπεδα. Έτσι η διοίκηση της επαρχίας Surobi, που ανήκε και η Ουζμπίν χαρακτηρίστηκε ως υπόδειγμα ειρήνευσης.
Ωστόσο, καθώς γαλλικές δυνάμεις ανέλαβαν την ευθύνη για την περιοχή -μέρος της δέσμευσης του προέδρου Νικολά Σαρκοζύ για μεγαλύτερη εμπλοκή της Γαλλίας στην ειρηνευτική προσπάθεια στο Αφγανιστάν- τα πράγματα άλλαξαν. Το πρωινό της 18ης Αυγούστου 2008 μια φάλαγγα οχημάτων με 100 άνδρες κινήθηκε διαμέσου της κοιλάδας από την Προκεχωρημένη Βάση Επιχειρήσεων (FOB) Tora. Το προσωπικό αποτελείτο από Γάλλους, αλεξιπτωτιστές και μηχανοκίνητο πεζικό των Πεζοναυτών, λίγους άνδρες του Εθνικού Αφγανικού Στρατού (ΕΑΣ) όπως και απόσπασμα Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, που δρούσαν ως σύνδεσμοι αεροπορικής υποστήριξης.
Στη 13:30 οι πρώτες δυνάμεις έπεσαν σε διασταυρούμενα πυρά των Ταλιμπάν, παγιδευμένες στο στενό πέρασμα και βαλλόμενες από μεγαλύτερο ύψος σε υψόμετρο 1.750 μέτρων. Οι αλεξιπτωτιστές αναπτύχθηκαν και ανταπέδωσαν, αλλά υπέστησαν απώλειες ενώ οι αφγανικές δυνάμεις του ΕΑΣ καθυστέρησαν να φθάσουν λόγω μηχανικής βλάβης, επιτρέποντας στους αντάρτες να εμπλέξουν τμηματικά τη φάλαγγα. Οι ανταλλαγές πυρών κράτησαν μέχρι το βράδυ στις 21:00, που έφτασαν οι ενισχύσεις και περισυνέλεξαν τους τραυματίες και νεκρούς. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν σκυλεμένοι.
Η ενέδρα συγκλόνισε την Συμμαχική Διοίκηση και τη Γαλλία, με τον πρόεδρο Σαρκοζύ να δέχεται την κριτική του Τύπου για την απόφασή του να εκθέσει τόσο τις γαλλικές δυνάμεις. Αιχμές αφέθηκαν από γαλλικής πλευράς προς την προηγούμενη ιταλική διοίκηση: Λέγοντας ότι η “ειρήνευση” στην περιοχή είχε επιτευχθεί με δωροδοκίες των τοπικών φυλάρχων και πιθανώς πολεμάρχων των Ταλιμπάν, οπότε με την αποχώρηση των Ιταλών και την παύση πληρωμών, επέστρεψαν στο προηγούμενο καθεστώς.
Κριτική εκφράστηκε και για τα μέτρα καταδίωξης, μετά την επίθεση, στη γύρω περιοχή. Μαχητικά αεροσκάφη και AC-130 βομβάρδισαν γειτονικά χωριά για να καταστρέψουν τις θέσεις και τις αποθήκες υλικού των Ταλιμπάν, σκοτώνοντας πολλούς πολίτες και ισοπεδώνοντας τα σπίτια τους. Ένα χωριό δέχτηκε μέχρι και 70 βόμβες σε μια μέρα, με δεκάδες νεκρούς, ενώ οι κάπου 2.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Η κοιλάδα Ουζμπίν, παρά το υψόμετρο, είχε πολλά χωριά με συνολικά 30.000 κατοίκους και οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση εντείνοντας τα εχθρικά αισθήματα προς τους δυτικούς.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν πως οι επικεφαλής της επίθεσης εξοντώθηκαν μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο και την εκκαθάριση της από στοιχεία των Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι όμως παρέμειναν ενώ απέρριψαν και πολλές από τις δηλώσεις της συμμαχικής διοίκησης ως υπερβολικές. Από πλευράς τους ανακοινώθηκε πως είχαν 10 νεκρούς στην ενέδρα, ενώ επέδειξαν τα μέσα που απέσπασαν από τους νεκρούς Γάλλους (κράνη, χιτώνια, τυφέκια FAMAS) κάτι που ερμηνεύτηκε ως απόδειξη ότι το γαλλικό τμήμα καταβλήθηκε και οι νεκροί του έμειναν εκτεθειμένοι για ώρα.
Ο Σαρκοζύ υπερασπίστηκε την απόφασή του να αυξήσει τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν και ταξίδεψε στην περιοχή βγάζοντας εμψυχωτικούς λόγους στα στρατεύματα που συμμετείχαν στην αποστολή. Όλοι οι πεσόντες χρίστηκαν ιππότες του τάγματος της Λεγεώνος της Τιμής και έρευνες διατάχθηκαν για τις συνθήκες της επιχείρησης, ενώ οι μονάδες στην περιοχή ενισχύθηκαν με μέσα και προσωπικό.