ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Νοεμβρίου 2015: Η μέρα που η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό

Σε μια μοναδική περίπτωση στα χρονικά της Τουρκικής Αεροπορίας, μαχητικά αεροσκάφη της κατάρριπτουν ρωσικό μαχητικό πάνω από τη σπαραζόμενη από τον εμφύλιο, Συρία.

Στις 09:24 π.μ. της 24ης Νοεμβρίου του 2015, ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 της  εκστρατευτικής δύναμης που επιχειρούσε εναντίον αντικυβερνητικών ανταρτών στη Βόρεια Συρία, καταρρίφθηκε με πύραυλο αέρος-αέρος AIM-120 από τουρκικό F-16. Τέτοια κατάρριψη ρωσικού (σοβιετικού) από νατοϊκό μαχητικό, είχε να γίνει από τον πόλεμο της Κορέας.

Αν και έγινε γρήγορα σαφές πως η Τουρκία νόμιζε πως το μαχητικό ήταν της Συριακής Αεροπορίας, δημιουργήθηκε κρίση μεταξύ των δύο χωρών, με τη Ρωσία να ισχυρίζεται ότι η κατάρριψη έγινε ενόσω το αεροσκάφος της πετούσε εντός του συριακού εναερίου χώρου. Με την Τουρκία να αντιτείνει ότι το ρωσικό βομβαρδιστικό είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της κατά 1,39 μίλια και για 17 δευτερόλεπτα, αρνούμενο να απαντήσει σε 10 προειδοποιητικές κλήσεις επί πεντάλεπτο.

Κατάρριψη ρωσικού Su-24 από Τουρκία: Έχει ο καιρός γυρίσματα

Το διμελές πλήρωμα εκτινάχθηκε και ο χειριστής οπλικών συστημάτων Konstantin Murakhtin διασώθηκε από ρωσική ομάδα CSAR, ενώ ο κυβερνήτης, Oleg Peshkov, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αντικυβερνητικούς αντάρτες και το σώμα του σκυλεύτηκε. Ένας ακόμα Ρώσος πεζοναύτης, μέλος των σωστικών δυνάμεων, ο Alexander Pozynich, σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση διάσωσης.

Η Ρωσία ανέπτυξε το καταδρομικό Moskva ανοιχτά των ακτών της Συρίας, ενώ έφερε και συστοιχίες S-400 στην περιοχή μετά το συμβάν. Αντίστοιχα η Τουρκία προώθησε εκεί το σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων KORAL. Μετά, όμως, από ένα διάστημα έντασης και έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, η κρίση μεταξύ των δύο χωρών εξομαλύνθηκε.

Most Popular