ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαΐου 621: Μάχη του Χουλάο, η κινεζική πειθαρχία κερδίζει τους αριθμούς

Στη μακρά διαμάχη μεταξύ της κινεζικής δυναστείας του Σούι και των Τανγκ τον 7ο αιώνα μ.Χ., ο επικεφαλής των τελευταίων, κατορθώνει μετά αρκετές νίκες να πολιορκήσει την πρωτεύουσα των Σούι, Λουογιάνγκ.

Κυκλωμένοι από παντού, οι πολέμαρχοι των Σούι ξεσήκωσαν μια αγροτική εξέγερση στα ορεινά νώτα του στρατού των Τανγκ και γρήγορα ένας στρατός 100-120.000 χωρικών στρατιωτών άρχισε να βαδίζει κατά της πρωτεύουσας. Αντί να αποκλειστεί μεταξύ δύο στρατών σε ανοιχτό πεδίο, ο Λι Σιμίνγκ, επικεφαλής των πολιορκητών Τανγκ πήρε μια τολμηρή απόφαση.

Με 10.000 επίλεκτους πολεμιστές του βάδισε προς συνάντηση της δύναμης των χωρικών και οχυρώθηκε στα ορεινά του περάσματος του Χουλάο, από όπου θα περνούσαν. Αν και οι αναλογία ήταν 10:1, οι δυνάμεις των Τανγκ, πιο πειθαρχημένες και ικανές, κράτησαν για εβδομάδες τις επιθέσεις ενώ ο χαλαρής πειθαρχίας στρατός των χωρικών δεν μπορούσε ούτε να τους αντιμετωπίσει ούτε να αναδιοργανωθεί για να τους υπερκεράσει.

Τελικά, μια κίνηση υπερκέρασης των Σούι ανάγκασε τον Λι Σιμίνγκ να στείλει ένα απόσπασμα να τους αντιμετωπίσει αδυνατίζοντας τις δυνάμεις του. Ο στρατηγός των Σούι παρατάχθηκε για μάχη αλλά ο Λι Σιμίνγκ άφησε όλο το πρωί να περάσει χωρίς να «σηκώνει το γάντι». Κουρασμένοι από τον ήλιο, την ορθοστασία και την αναμονή, οι Σούι εμφάνισαν σημάδια απειθαρχίας, οπότε ο στρατός των Τανγκ επιτέθηκε και τους διέλυσε συλλαμβάνοντας τους αρχηγούς του.

Με την ελπίδα λύσης της πολιορκίας χαμένη, η πρωτεύουσα Λουογιάνγκ έπεσε σύντομα και οι Σούι παραδόθηκαν. Οι Τανγκ σύντομα επικράτησαν σε όλη την αυτοκρατορία κι ο Λι Σιμίνγκ ανέλαβε το θρόνο.

Most Popular