O βυζαντινός στόλος κατακαίει τον αραβικό που πολιορκεί την Κωνσταντινούπολη.
Η πολιορκία της Πόλης είχε ξεκινήσει στα μέσα του καλοκαιριού του 717, όταν ο στρατός του αραβικού σουλτανάτου των Ομεϋάδων προέλασε τολμηρά στα βάθη της Μικράς Ασίας εκμεταλλευόμενος την κατάσταση που βρίσκονταν οι Βυζαντινοί. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Γ΄ είχε ανέλθει στο θρόνο μάλλον απρόθυμα το 715, ανατρέποντας τον επίσης όψιμο αυτοκράτορα Αναστάσιο.
Οι έριδες μεταξύ Βυζαντινών αρχόντων έφερναν όλο και περισσότερους ανταπαιτητές, με ισχυρότερο τον Λέοντα τον Ίσαυρο, που τότε υπηρετούσε ως στρατηγός στην Ανατολή. Ο πρίγκηπας Μουσλάμα ιμπν αλ Μαλίκ, επικεφαλής του αραβικού στρατού προσέγγισε τον Λέοντα για να τον βοηθήσει να ανατρέψει τον Θεοδόσιο, με αντάλλαγμα ένα μεγάλο τμήμα της Μικράς Ασίας. Σαν άλλος πολυμήχανος Οδυσσέας, ο Λέων δέχτηκε τη βοήθεια των Αράβων για να ανέλθει στο θρόνο και μετά τους εξαπάτησε ενισχύοντας τις άμυνες τις Πόλης. Μαθαίνοντάς το ο αλ Μαλίκ ανέστρεψε και κατέλαβε το Ακρόϊνόν (σημ. Afyonkarahisar), τις Σάρδεις και την Πέργαμο, διεκπεραιώνοντας τον στρατό του στη Θράκη σε μια προετοιμασία για να πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη.
Ο απόκλεισμός της Πόλης δεν ήταν ωστόσο πλήρης, όσο η θαλάσσια διέξοδος παρέμενε ανοιχτή. Ο αραβικός στόλος έπλευσε από την Κιλικία και την 1η Σεπτεμβρίου αγκυροβόλησε στο Έβδομον για να περάσει σιγά σιγά μέσα στο Βόσπορο. Η απροθυμία των Αράβων να εμπλακούν με τον μικρότερο αυτοκρατορικό στόλο, έδωσε θάρρος στους Βυζαντινούς που με μια μοίρα τους επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην οπισθοφυλακή τους πριν η τελευταία λάβει τις καθορισμένες θέσεις της. Η ευρεία χρήση υγρού πυρός ήταν καταλυτική και πολλά αραβικά πλοία βυθίστηκαν αύτανδρα, ενώ άλλα διασκορπίστηκαν φλεγόμενα.
Η νίκη του βυζαντινού αυτοκρατορικού ναυτικού έδωσε θάρρος στους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης και περιέκοψε την αραβική αλαζονεία. Λίγο πριν από τη σύγκρουση αναφέρεται πως ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος είχε ήδη προσπαθήσει να εξαγοράσει τον αλ Μαλίκ προσφέροντας ένα χρυσό νόμισμα για κάθε κάτοικο της Πόλης, για να λάβει την απάντηση πως η Πόλη ήταν σαν να είχε ήδη καταληφθεί και οι άνδρες που θα στελέχωναν τη φρουρά της ήδη προετοίμαζαν τις αποσκευές τους.
Η καταστροφή της αραβικής μοίρας έπεισε τους πάντες ότι τίποτα δεν είχε κριθεί ακόμα. Συνεχίζοντας να ανεφοδιάζεται από θαλάσσης την ίδια στιγμή που ο αραβικός στρατός άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα επισιτισμού, οι Βυζαντινοί θα κατορθώσουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Ένα σχεδόν χρόνο μετά, μετά από άλλες δύο προσπάθειες να επιτευχθεί ενίσχυση των δυνάμεων των πολιορκητών από τη θαλάσσα και μία από την ξηρά, που οι Βυζαντινοί κατέστρεψαν επίσης και με ισχυρές παρενοχλήσεις των Αράβων από τους Βουλγάρους, που οι Βυζαντινοί κάλεσαν σε βοήθεια, η πολιορκία λύνεται.