ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Σεπτεμβρίου 863: Mάχη του Λαλακάοντος, νίκη των Bυζαντινών επί των Αράβων

Ο Βυζαντινός στρατός νικά στις όχθες του ποταμού Λαλακάοντος στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας, αραβικό στράτευμα του Εμιράτου της Μελιτινής (σημ. Malatya).

Η ισχυροποίηση των αραβικών εμιράτων στο ανατολικό όριο της αυτοκρατορίας προξενούσε μεγάλα προβλήματα. Οι αυτοκράτορες του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους είχαν για δεκαετίες αποτύχει να τα ελέγξουν, ενώ αυτά ασπαζόμενα και το Ισλάμ (τη νέα θρησκεία), συγκροτούσαν ισχυρούς στρατούς και επέδραμαν βαθιά στα εδάφη της Μικράς Ασίας, λεηλατώντας και σφάζοντας.

Τον 8ο και 9ο αιώνες τα εμιράτα της Ταρσού, του Καλικαλά και της Μελιτηνής αποτελούσαν τα μεγαλύτερα αποστήματα της Ανατολής για την Κωνσταντινούπολη. Εκείνο της Μελιτηνής, υπό την ηγεσία του εμίρη Ομάρ αλ Ακτά, εξαπέλυσε το 863 άλλη μια μεγάλη επιδρομή μέσα από τα εδάφη της Καππαδοκίας σε συνεργασία με τους Άραβες της Ταρσού.

Εναντίον τους, ο αυτοκράτορας Μιχαήλ ο Γ΄ έστειλε ισχυρό στρατό που συγκρούστηκε με τους Άραβες, τους κλόνισε αλλά απέτυχε να τους αναχαιτίσει. Οι επιδρομείς επικράτησαν στο πεδίο και προέλασαν μέχρι την Σαμσούντα, την οποία κατέλαβαν και λεηλάτησαν. Στο άκουσμα της ήττας, ένας νέος βυζαντινός στρατός συγκροτήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και βάδισε για να προλάβει τους Άραβες κατά την επιστροφή τους στα εδάφη τους, όταν θα ήταν πια κουρασμένοι. Ο στρατός υπό τον δομέστιχο των Σχολών Πετρωνά, πρόλαβε τους Άραβες στον ποταμό Λαλακάοντα, τους κύκλωσε συγκλίνοντας από διαφορετικές κατευθύνσεις και την επομένη ετοιμάστηκε για τη μεγάλη μάχη.

Αυτή εξελίχθηκε σε ανταλαγή επιθέσεων και αντεπιθέσεων για τον έλεγχο υψωμάτων. Οι Άραβες υπέστησαν δεινή ήττα, ο Εμίρης τους, Ομάρ αλ-Ακτά, σκοτώθηκε και το ανατολικό σύνορο έμεινε ήσυχο για λίγο διάστημα. Αυτό επέτρεψε στους Βυζαντινούς να επικεντρωθούν στον άλλο τους εχθρό, στους Βουλγάρους αυτή τη φορά.

Most Popular