Πατέρας και παππούς έφθασαν τα τέσσερα αστέρια, διοίκησαν στόλους ολόκληρους σε Β’ ΠΠ και Βιετνάμ … Όμως ήδη από το πρώτο έτος στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ στην Ανάπολη έγινε φανερό ότι ο Τζον ΜακΚέiν ο τρίτος δεν θα γινόταν ποτέ ανώτατος αξιωματικός … Η εξαιρετική επιθετικότητα και εριστικότητα του χαρακτήρος, οι τσαμπουκάδες, λίγο ποτό, η εγγενής, οργανική σχεδόν εχθροπάθεια για κάθε εξουσία και αρχή, η καταφρόνηση της πειθαρχίας, πιθανόν θα είχαν οδηγήσει άλλους στην αποβολή από την Ακαδημία.
Τελικά, ο γιος της πρεσβύτερης ναυτικής οικογένειας των ΗΠΑ την τελείωσε τελευταίος. Ο πρώτος ΜακΚέην σε τρεις γενιές που με βούλα δεν θα έβλεπε ποτέ κόμβους (που οι αμερικανοί δεν έχουν βέβαια …) … Μια τοποθέτηση σε μοίρα ελαφρών βομβαρδιστικών Α-4 ήταν ασφαλώς ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να ελπίζει ένας τέτοιος επαναστάτης χωρίς αιτία (θα μπορούσε, εναλλακτικά, να κουβαλά σκ…, κατά την παροιμιώδη αμερικανική έκφραση, με κάποια Ντακότα – σύνδεσμο μεταξύ βάσεων … αλλά με την κρεατομηχανή της ΝΑ Ασίας σε πλήρη λειτουργία, δεν περίσσευε κανένας για τα κόκπιτ των Α-4 ….).
Επιβιώνοντας κατά τύχη σχεδόν από μια από τις σαρωτικές πυρκαγιές καταστρώματος που έπληξαν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στα ανοιχτά του Βιετνάμ την εποχή εκείνη (όχι άσχετες με το τέμπο των επιχειρήσεων, την κόπωση του προσωπικού και τη χαλαρότητα στη διαχείριση του ανηρτημένου οπλισμού …), κατετάγη αμέσως εθελοντικά σε άλλη μοίρα (η δική του έμεινε χωρίς α/φ …), σαν να έσπευδε να συναντήσει το πεπρωμένο.
Εκεί, στις φυλακές του Ανόι, ο maverick, το misfit, βρήκε τον πραγματικό εαυτό του, έπαυσε να είναι ηθοποιός σε κόντρα ρόλος και έγινε πρωταγωνιστής, γιατί ήταν πλέον ο εαυτός του. Όλα τα ελαττώματα του χαρακτήρος, μοιραία συνήθως για τη σταδιοδρομία ενός στρατιωτικού, ήταν πλέον αρετές. Η υπόθεση προκάλεσε παναμερικανική ανησυχία, το Β. Βιετνάμ (δηλαδή η ΕΣΣΔ) είχε το γιο του επικεφαλής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στο Δυτικό Ειρηνικό … Θα μπορούσε άραγε ο John McCain o δεύτερος (κατά τεκμήριο γνώστης πληροφοριών ύψιστης διαβάθμισης να εκβιασθεί; Ο ίδιος ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει δημοσίως ότι η τύχη του γιου του του είναι αδιάφορη, ή εν πάση περιπτώσει όχι περισσότερο σημαντική από οποιουδήποτε αμερικανού αιχμαλώτου πολέμου. Η βολιδοσκόπηση για πρόωρη απελευθέρωση δεν είχε αποτέλεσμα: Ο “τρίτος” δήλωσε ορθά κοφτά ότι δεν θα θρέψει την προπαγάνδα του εχθρού του, και δεν θα φύγει πριν από τον τελευταίο αμερικανό αιχμάλωτο.
Η μεγάλη στιγμή ήταν στα τέλη του 1972. Οι συνεχείς βραδινοί σεισμοί από 100 Β-52 Χ 108 βόμβες των 750 αναζωπύρωναν την ελπίδα των αιχμαλώτων για επαναπατρισμό (και πράγματι, ήταν το μόνο που αποζητούσε ο Νίξον για μια “έντιμη” έξοδο, η μοίρα του Ν. Βιετνάμ είχε σφραγιστεί ήδη κατά την επίσκεψή του στην Κίνα νωρίτερα το ίδιο έτος … οι ΗΠΑ εγκατέλειπαν την Ασία …). Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος της προπαγάνδας μαινόταν, στο Ανόι είχε καταφθάσει η Τζέην Φόντα (“Hanoi Jane”), και … εμψύχωνε τα βορειοβιετναμικά στρατεύματα φωτογραφιζόμενη με κράνος ως “μπατζής” πάνω στα ZSU-57-2, “σημαδεύοντας τα αμερικανικά α/φ”. Απέκτησε μάλιστα και εκπομπή στην τηλεόραση του Ανόι, όπου θα έπαιρνε συνεντεύξεις, αυθόρμητες φυσικά, από αμερικανούς πιλότους αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι θα “ομολογούσαν” ότι είχαν εντολές να χτυπήσουν σχολεία και αμάχους εν γένει, και ότι αποστασιοποιούνται από την πολιτική της κυβερνήσεως τους, την οποία και καταδικάζουν δριμύτατα (οποιαδήποτε ομοιότητα με παρόμοιες συνεντεύξεις 11 μήνες αργότερα στην Ελλάδα είναι εντελώς συμπτωματική, φαντάζομαι …).
Η είδηση έφθασε στο “Χίλτον” και η άτυπη διοικούσα (James Stockdale του USN σχεδόν 9 χρόνια στο Ανόι, George “Bud” Day των “Misty FAC” F-100F της USAG και John McCain III) αποφάσισε να μοιράσει σαπουνόνερο στους αιχμαλώτους (“κανένας στο πλατό με την κόκκινη πουτάνα!”), για να το πιουν και να βραχνιάσουν τόσο που να είναι αδύνατο να μιλήσουν, όσο και αν βασανιστούν προς τούτο. Η “διοικούσα” πλήρωσε φρικτό τίμημα, που τη συνόδευε για όλη της τη ζωή, και η Κόκκινη Τζέην συνέχισε να μεγαλουργεί ηθοποιός, παραγωγός κασσετών αεροβικής και μέλος τους συντηρητικού κατεστημένου ως σύζυγος του Τέρνερ (μερικές μηνυτήριες αναφορές για προδοσία της χώρας, αφού σύρθηκαν για καιρό σε εισαγγελίες, μπήκαν στο αρχείο … όλοι ήθελαν να ξεχάσουν, και αυτό μετρά σε μια χώρα που οι εισαγγελικοί λειτουργοί στα πολιτειακά δικαστήρια εκλέγονται με ψηφοφορία από το λαό …).
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο “τρίτος” έφθασε – δικαίως – τη δόξα των προγόνων του χάρις στη βαθύτατη πεποίθησή του ότι, όσο δεν λυγίζει κάποιος και δεν υπαναχωρεί από τις αρχές του, έχει κατισχύσει του εχθρού του. Η πολιτική του σταδιοδρομία είχε δύο πρόσωπα: Συναινετικός στα εσωτερικά (ο στενότερος φίλος του στη Γερουσία ήταν ο γερουσιαστής Έντουαρντι Κέννεντι της Μασσαχουσέτης, τελευταίος των μυθικών αδελφών και “συνείδηση” της φιλελεύθερης Αμερικής), πραγματικός ευπατρίδης της πολιτικής και ηθική πυξίδα της Γερουσίας (μνημειώδης η σύγκρουσή του με τον Μπους το νεότερο για το Γκουαντάναμο … σε θέματα βασανισμών και δικαιωμάτων ήταν ασυμβίβαστος …), ήταν στα διεθνή εξόχως συγκρουσιακώς, στηρίζοντας άκριτα την ενίσχυση λογής ανταρτικών δυνάμεων στρεφομένων κατά της ΕΣΣΔ/Ρωσίας και των δορυφόρων της, στάση έκδηλη και στο συριακό και στο ουκρανικό. ¨Ενας ρομαντικός σταυροφόρος, χωρίς αίσθηση των ισορροπιών … Οι εμπειρίες του Ανόι … Θα έλεγε κανείς (παρομοιάζοντας με όρους της αριστεράς) ότι αν το “ρεαλπολιτίκ” ρεπουμπλικανικό κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής (Κίσσινγκερ, Μπους πρεσβύτερος, Μπέηκερ, Σκόουκροφτ) ήταν ο Κάστρο, ο ΜακΚέην ήταν ο Τσε … Ένας συγκρουσιακός ρομαντικός, που επέμενε να αδιαφορεί για το ότι οι ισορροπίες και η διεθνής ειρήνη ενίοτε απαιτούν επώδυνους συμβιβασμούς σε επίπεδο ιδεών και αρχών …
Ο θάνατος του ευγενούς ανδρός δείχνει οδυνηρά και την έλλειψη ηγετικής τάξεως με βαθιά ιστορική και εθνική συνείδηση στην πολύπαθη πατρίδα μας. Υπάρχουν μεν μεγάλες και ιστορικές οικογένειες, επί πολλές γενεές (ακόμη και αιώνες) παρούσες στους αγώνες του Έθνους από τις ένοπλες δυνάμεις, με σημαντική παρουσία των απογόνων στις ΕΔ, στις επιστήμες και στις τέχνες, που δείχνει αυτή τη “φλόγα” των ξεχωριστών ανθρώπων, που διαπαιδαγωγούνται επί γενεές στην ιδέα ότι υπάρχει τελικά κάτι παραπάνω από το τομάρι μας, και αξίζει προσπάθειες … Αλλά δεν δίνουν τον τόνο …. Δυστυχώς … Και φυσικά δεν είναι θέμα καταγωγής, αλλά παιδείας …
Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από σχόλιο του αναγνώστη μας Nikolaos E. σε αυτό το άρθρο.