Επίσκεψη στον Πόρο της ρωσικής φρεγάτας Admiral Essen

Με αφορμή τα 190 χρόνια ελληνορωσικών σχέσεων η ρωσική φρεγάτα «Admiral Essen» με πλήρωμα 175 ανδρών επισκέφθηκε το λιμάνι του Πόρου όπου και θα βρίσκεται από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη.

Ο Πόρος αποτελεί εδώ και σχεδόν δύο αιώνες σημείο αναφοράς των ελληνορωσικών σχέσεων, εξάλλου στο νησί αυτό εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά ρωσικός ναύσταθμος για την υποστήριξη των ιστιοφόρων της τότε ρωσικής αυτοκρατορίας, τα ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.

Η επίσημη δε έναρξη των ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων μετά την δημιουργία του ελληνικού κράτους επισφραγίστηκε με την επίδοση των διαπιστευτηρίων του Μαρκ Βούλγαρη εκπροσώπου της ρωσικής αυτοκρατορίας στον Ιωάννη Καποδίστρια στις 17 Σεπτεμβρίου 1828, στην οικία του Έλληνα κυβερνήτη στον Πόρο.

Η εν λόγω φρεγάτα ασφαλώς δεν βρέθηκε τυχαία στην περιοχή για την συγκεκριμένη εθιμοτυπική επίσκεψη, αλλά ήταν μέρος ενός ευρύτερου στολίσκου τουλάχιστον 16 σκαφών και υποβρυχίων που κατέπλευσαν στην ανατολική Μεσόγειο ανοιχτά της Συρίας, όπως είχαμε αναφέρει σχετικά.

Η Ρωσία ενισχύει τη ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο εν όψει της επίθεσης σε Ιντλίμπ

Συγκεκριμένα, η Essen βρισκόταν στην περιοχή από κοινού με τις άλλες δυο φρεγάτες της κλάσης της (Admiral Grigorovich και Admiral Makarov) καθώς και δυο ακόμα παλιές φρεγάτες από την εποχή της ΕΣΣΔ (Yaroslav Mudryy και Pytlivyy).

Ουσιαστικά επρόκειτο για το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που ήταν και ο πιο κοντινός στην περιοχή οπότε εύλογα διέθεσε και το μεγαλύτερο μέρος της εκστρατευτικής δύναμης.

Οι Ρώσοι ασκούνται και στη Μεσόγειο

Η συγκεκριμένη φρεγάτα άλλωστε είναι παλιός γνώριμος της περιοχής, αφού έχει μεταβεί ξανά στην Συρία για την υποστήριξη των επιχειρήσεων των ρωσικών δυνάμεων με παροχή πυρών υποστήριξης με πυραύλους πλεύσης Kalibr.

https://www.ptisidiastima.com/kalibr-cruise-missile-launch-from-russian-ships/

Η Admiral Essen ανήκει στην κλάση Admiral Grigorovich, που είναι ελαφρές φρεγάτες πολλαπλού ρόλου ειδικά σχεδιασμένες και προορισμένες για την Μαύρη Θάλασσα.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν και κατά πόσο θα είναι ανοιχτές στο κοινό όσο θα βρίσκεται στον Πόρο, πλην όμως σίγουρα θα είναι ένα διαφορετικό και ξεχωριστό θέαμα.

Most Popular