Αεροπορικοί θησαυροί στο Αεροπορικό Φυλάκιο Αγρινίου

Η τελευταία προσγείωση A-7H (159939) της ΠΑ έγινε στην 132ΣΜ από το συγκεκριμένο αεροσκάφος στις 3 Απριλίου 2007.

Εκτός ενεργείας αεροσκάφη, πολεμώντας τη λήθη, από το άρθρο των Θέμη Βρανά, Μάρκου Βαλλιάνου και Φίλιππου Βαλλιάνου στο τεύχος της Π&Δ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019 που βρίσκεται ακόμη στα περίπτερα.
Η Αεροπορική Βάση της Πολεμικής μας Αεροπορίας στα περίχωρα της πόλης του Αγρινίου, παρά την υποβάθμισή της από 132η Σμηναρχία Μάχης σε Αεροπορικό Απόσπασμα και τελικά σε Αεροπορικό Φυλάκιο, έχει ακόμη να προσφέρει ανεκτίμητους αεροπορικούς θησαυρούς σε κάθε φίλο ή μελετητή των εκτός ενεργείας αεροσκαφών της. Ύστερα από σχετικές δημοσιεύσεις μας τον Απρίλιο του 1997 και τον Φεβρουάριο του 2008, επισκεπτόμαστε για τρίτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια το Αεροπορικό Φυλάκιο Αγρινίου και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας στη διαρκή προσπάθεια η αρθρογραφία μας να γίνει με τον τρόπο της θεματοφύλακας της Ελληνικής Αεροπορικής Κληρονομιάς!

Το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου κατασκευάστηκε την περίοδο 1961-1964 με ΝΑΤΟϊκά κονδύλια. Με την πάροδο του χρόνου δεχόταν διαρκείς βελτιώσεις, για να φθάσει τελικά σε ένα επίπεδο στο οποίο η όλη του οργάνωση (υπόστεγα συντήρησης, καταφύγια αεροσκαφών, αποθήκες και υποδομές διαβίωσης προσωπικού) παρέπεμπε ευθέως σε μια ανεξάρτητη δομή που θα μπορούσε να δεχθεί και να αξιοποιήσει επιχειρησιακά τουλάχιστον μία Μοίρα μαχητικών αεροσκαφών σε μόνιμη βάση. Κάτι τέτοιο δεν έμελλε να συμβεί ποτέ τόσο σε εθνικό όσο και σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, με τη χρήση του να περιορίζεται στον ρόλο του εναλλακτικού αεροδρομίου σε περιόδους κρίσης ή για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων με αεροσκάφη που επιχειρούσαν στην περιοχή του.
Τον Απρίλιο του 1973 η Αεροπορία Στρατού μετέφερε εκεί τη Σχολή της και το 25ο ΣΕΑΣ (Συνεργείο Επισκευών Αεροπορίας Στρατού), εξέλιξη όμως που δεν μακροημέρευσε, αφού ενάμιση χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 1974, οι δυο μονάδες επέστρεψαν στο Στεφανοβίκειο.
Οι ονομασίες που κατά καιρούς πήρε το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου αντανακλούν τη μέχρι σήμερα πορεία του: Ξεκίνησε ως Αεροπορικό Απόσπασμα Αγρινίου τη δεκαετία του 60, αναβαθμίστηκε το 1975 σε 132η Σμηναρχία Μάχης, το 2009 υποβαθμίστηκε πάλι σε Αεροπορικό Απόσπασμα και λίγα χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2014, κατέληξε με νέα υποβάθμιση σε Αεροπορικό Φυλάκιο υπαγόμενο διοικητικά στην 131η Σμηναρχία Μάχης στο Άκτιο. Από το έτος υποβάθμισης σε Αεροπορικό Φυλάκιο το Αεροδρόμιο δεν ξαναδέχτηκε επισκέπτες κατά τον εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας τον Νοέμβριο, γεγονός που λύπησε και απογοήτευσε την τοπική κοινωνία, θέτοντάς το πλέον σε τροχιά αδράνειας και λήθης… Από τον Αύγουστο του 2018 το Αεροπορικό Φυλάκιο Αγρινίου υπάγεται στην 116η Πτέρυγα Μάχης με έδρα τον Άραξο.
Αυτή η ξεχασμένη και ίσως αδικημένη Αεροπορική Εγκατάσταση, αν και ποτέ δεν είχε δικά της επιχειρησιακά αεροσκάφη, έχει την τιμή να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό Lockheed F/TF/RF-104G Starfighter στην Ελλάδα, την Ευρώπη και κατά πάσα πιθανότητα σε ολόκληρο τον κόσμο! Πέραν αυτών, ένας σεβαστός αριθμός LTV A/TA-7H Corsair και ελάχιστα NAA F-86D Sabre Dog συμπληρώνουν την εντυπωσιακή «συλλογή» των εκτός ενεργείας αεροσκαφών στο Αγρίνιο, δίνοντάς του δικαιωματικά τον τίτλο του σημαντικότερου χώρου απόθεσης αεροσκαφών της ΠΑ.
 

Most Popular