Βρέθηκαν τα οστά της Amelia Earhart σύμφωνα με νέα έρευνα

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Forensic Anthropology, τα οστά της θρυλικής πιλότου Amelia Earhart, βρέθηκαν σε απομακρυσμένο νησί του Νότιου Ειρηνικού. Η Earhart και ο πλοηγός της Fred Noonan, εξαφανίστηκαν κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό, πετώντας με ένα Lockheed Model 10 Electra, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να κάνουν τον γύρο της Γης με αεροπλάνο.
Η Earhart εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937 στον Ειρηνικό Ωκεανό στη διαδρομή προς τη νήσο Howard και κηρύχθηκε θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939.
Ο επίτιμος καθηγητής ανθρωπολογίας Richard Jantz του Πανεπιστημίου του Τένεσι, εξέτασε εκ νέου 7 οστά που είχαν βρεθεί το 1940 στη νήσο Nikumaroro. Η σχετική ανακοίνωση τύπου του Πανεπιστημίου, επισημαίνει πως η ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε επτά οστά το 1940 στη νήσο Nikumaroro, είχε βρει ένα γυναικείο παπούτσι, ένα άδειο κουτί αστρολάβου και ένα μπουκάλι λικέρ βενιδικτίνης που η Earhart συνήθιζε να κουβαλά μαζί της. Η αρχική εξέταση του γιατρού D. W. Hoodless, αποφάνθηκε πως επρόκειτο για οστά που άνηκαν σε άνδρα. Ο Jantz χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους μέτρησης, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Fordisc, που μπορεί να δώσει απαντήσεις για το φύλο, τη καταγωγή και τη σωματοδομή ενός σκελετού.
Τα νέα δεδομένα αποκάλυψαν πως τα οστά είναι κατά 99% όμοια με αυτά της Earhart, συγκρινόμενα με τυχαίο δείγμα αναφοράς από άλλους ανθρώπους.
Ο Jantz συνέκρινε επίσης τα μήκη των οστών με φωτογραφίες της Earhart για να καθορίσει το μήκος του βραχίονά της, και μελέτησε ακόμη και ενδύματά της για να συγκρίνει το μήκος της κνήμης. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο Jantz καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “μέχρι να αποδειχθεί ότι τα απομεινάρια δεν είναι αυτά της Amelia Earhart, το πιο πειστικό επιχείρημα είναι ότι είναι δικά της“.
Από τη πρώτη στιγμή της εξαφάνισης της Earhart, ερευνητές και συνωμοσιολόγοι πρότειναν δεκάδες διαφορετικά σενάρια για τη τύχη της. Μια θεωρία πρότεινε πως η Earhart και ο πλοηγός της ήταν Αμερικανοί κατάσκοποι και το αεροσκάφος τους έπεσε στη νήσο Σαϊπάν, και στη συνέχεια εκτελέστηκαν από τους Ιάπωνες. Μία άλλη φήμη, ήθελε την Έρχαρτ να κάνει προπαγανδιστικές ραδιοφωνικές μεταδόσεις ως μία από τις πολλές γυναίκες που αναγκάστηκαν να υπηρετήσουν ως Τριαντάφυλλα του Τόκιο (Tokyo Rose). Μια ακόμη θεωρία ήθελε την Earhart να έχει “κλεφτεί” με τον Fred Noonan, για να ζήσουν ελεύθεροι τον έρωτά τους μιας και η Amelia ήταν παντρεμένη με άλλον άνδρα. Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν πως έπεσε θύμα απαγωγής από εξωγήινους.

Most Popular