Ανακαλύφθηκαν δόντια 9,7 εκατ. ετών που ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία;

Ένα ζευγάρι απολιθωμένων δοντιών που βρέθηκαν στον ποταμό Ρήνο, στην πόλη Επελσέιμ στη Γερμανία, δεν μοιάζουν με κανένα ανάλογο εύρημα στην Ευρώπη ή την Ασία. Τα δόντια μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Lucy (Australopithecus afarensis – 3,2 εκατ. ετών) και του Ardi (Ardipithecus ramidus – 4,4 εκατ. ετών), οι σκελετοί των οποίων ανακαλύφθηκαν στην Αιθιοπία.
Είναι ένα δυνητικά εκπληκτικό εύρημα όχι μόνο επειδή δεν έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στο παρελθόν ίχνη ανάλογων ειδών τέτοιας ηλικίας στην Ευρώπη, αλλά και επειδή αν η χρονολόγηση είναι σωστή, τότε το είδος υπήρχε περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια πριν τη περίφημη Λούσι. Η τρέχουσα εκτίμηση για τον τελευταίο κοινό πρόγονο μεταξύ των χιμπατζήδων και των ανθρώπων κυμαίνεται από περίπου 10 εκατομμύρια έως 7 εκατομμύρια χρόνια πριν, αν και μια πρόσφατη μελέτη πήγε αυτό το όριο έως 13 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Η ουσία της ανακάλυψης, εάν επιβεβαιωθεί, είναι πως ενδέχεται να υπήρχαν πρώιμα είδη προγόνων του ανθρώπου στην Ευρώπη πριν 9,7 εκατ. χρόνια. Ενδέχεται όμως τα δόντια να προέρχονται από κάποιο άγνωστο πληθυσμό ανθρωποειδών και όχι ανθρωπινών που βρίσκονται εξελικτικά πιο κοντά στους ανθρώπους. Στη πραγματικότητα, όσο σπουδαία και αν ακούγεται η συγκεκριμένη ανακάλυψη, θα απαιτηθούν πολλές περισσότερες μελέτες πριν οι επιστήμονες καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα.
Θάνος Σ. Επαχτίτης

Most Popular