Arsenal of Democracy Flyover: Μαζική διέλευση warbirds για τα 75 χρόνια από το τέλος του Β΄ΠΠ

Αυτά τα αεροπλάνα δεν είναι για το Μουσείο. Είναι ζωντανή Ιστορία που την βλέπεις, την ακούς και την μυρίζεις. Και στις 25 Σεπτεμβρίου θα «σκιάσουν» τον ουρανό της Ουάσιγκτον σε μια μαζική διέλευση εις ανάμνηση των 75 χρόνων από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τί θέαμα… Και τί θόρυβος, δεκάδες εμβολοφόροι κινητήρες να σκεπάζουν τα πάντα με τον βόμβο τους. O Ήχος της Ελευθερίας ακουγόταν ανέκαθεν δυνατά.
Μικρές και μεγάλες οργανώσεις ή Μουσεία που διαθέτουν ιστορικά στρατιωτικά αεροσκάφη (warbirds) σε πτήσιμη κατάσταση αλλά και ιδιώτες συλλέκτες ετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγάλο flyover. Περισσότερα από 70 αεροπλάνα διαφόρων τύπων εκτιμάται πως θα περάσουν πάνω από την αμερικανική πρωτεύουσα με διαχωρισμό δύο λεπτών, πετώντας σε σχηματισμούς αντιπροσωπευτικούς των σημαντικότερων μαχών του πολέμου –από την Μάχη της Αγγλίας έως την τελική επίθεση κατά της Ιαπωνίας.

Γνωστό ως Arsenal of Democracy Flyover, το μοναδικό αυτό αεροπορικό γεγονός θα στείλει στον αέρα σπάνια ιστορικά αεροπλάνα όπως B-17 και Β-29, TBM Avenger, P-51 Mustang, Ρ-40 Warhawk, Boeing Stearman, North American T-6 Texan, C-47 και πολλά άλλα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα αεροσκάφη θα προσεγγίσουν το κέντρο της Ουάσιγκτον από τα βορειοδυτικά ακολουθώντας τον ποταμό Potomac, θα πετάξουν πάνω από το Roosevelt Island και στρίβοντας ανατολικά πάνω από την Λεωφόρο Ανεξαρτησίας θα περάσουν νοτίως του Λευκού Οίκου πριν στρέψουν ξανά νότια μετά την διέλευσή τους πάνω από το Καπιτώλιο.
Το flyover θα διαρκέσει περίπου 70 λεπτά (!) και θα είναι live-streamed από την σελίδα του Arsenal of Democracy στο Facebook (https://www.facebook.com/ww2flyover/). Η συμμετοχή της Commemorative Air Force, του μεγαλύτερου «ζωντανού» αεροπορικού Μουσείου στις ΗΠΑ και κύριου διοργανωτή του event, θα είναι καταλυτική καθώς 13 παραρτήματά του σε επτά Πολιτείες σχεδιάζουν να στείλουν δεκαοκτώ warbirds στην Ουάσιγκτον. Η CAF διαθέτει σε πτήσιμη κατάσταση εμβληματικά βομβαρδιστικά, μαχητικά, μεταγωγικά και αεροσκάφη υποστήριξης τα οποία διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρόμοιο event είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην Χαβάη ενώ αυτό της Ουάσιγκτον είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 8 Μαΐου, την ημέρα της λήξης του πολέμου στην Ευρώπη (Victory in Europe, VE Day). Δείτε αναλυτικά τους τύπους των αεροπλάνων που πρόκειται να λάβουν μέρος, στον ακόλουθο σύνδεσμο (https://ww2flyover.org/participating-aircraft/)
Σκεφτείτε μόνο πόση προσπάθεια, προσωπικό μόχθο και έξοδα θα απαιτήσει η εν λόγω σύναξη. Τα αεροπλάνα αυτά είναι βετεράνοι μιας κάποιας ηλικίας και μια «απλή» διέλευση ‘straight ‘n level’ είναι περισσότερο πολύπλοκη υπόθεση απ’ ότι ακούγεται. Όσο κόπο και έξοδα όμως κι αν απαιτήσει το επικείμενο flyover, δεν είναι τίποτα μπροστά στις θυσίες που έγιναν πριν 75 χρόνια. Γι’ αυτό θα πετάξουν, για να μην ξεχαστούν…
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Most Popular