Ψυχρός Πόλεμος: Όταν τα Warthogs προσγειώνονταν σε γερμανικούς αυτοκινητόδρομους

Κατά το Ψυχρό Πόλεμο, η πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των νατοϊκών δυνάμεων και της Σοβιετικής Ένωσης, ανάγκασε τους συμμάχους να σκεφτούν δραστικά μέτρα για να μπορέσουν να κρατήσουν τα αεροσκάφη τους επιχειρησιακά, ένα εκ των οποίων ήταν η χρήση των γερμανικών αυτοκινητόδρομων (Autobahn), ως διαδρόμων αποπροσγείωσης στη περίπτωση που τα αεροδρόμια είχαν καταστραφεί από βομβαρδισμούς.
Με αυτό το ενδεχόμενο να είναι πολύ πιθανό, τα αμερικανικά A-10 Warthog και τα γερμανικά Alpha Jet που ήταν επιφορτισμένα με τη καταστροφή των χιλιάδων σοβιετικών αρμάτων μάχης που υπήρχαν στο ανατολικό μπλοκ και θεωρητικά μπορούσαν να σαρώσουν εύκολα τη νατοϊκή άμυνα, θα έπρεπε να είναι σε θέση να προσγειωθούν στους αυτοκινητόδρομους και αν χρειαστεί να επιχειρούν από εκεί.
Ένα βίντεο της USAF που τραβήχτηκε το 1984, δείχνει νατοϊκά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τμήμα των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων, ως διαδρόμους αποπροσγείωσης. Σε αυτό απεικονίζονται αεροσκάφη A-10, διθέσια F-16, Tornado IDS, Alpha Jet, καθώς και μεταγωγικά C-130 και C-160.

Πηγή: bangshift.com

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου 2018

Most Popular