60 χρόνια από την παράτολμη πτήση ενός B-47 κάτω από μια γέφυρα

Πριν 60 χρόνια, ένας πιλότος της USAF πέτυχε να εκτελέσει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ακροβατικό που τελικά θα του στοίχιζε την καριέρα του, σύμφωνα με το Task & Purpose.
Στις 28 Απριλίου 1959, ο Σμηναγός John S. Lappo, πέταξε το βομβαρδιστικό B-47 που χειριζόταν κάτω από τη γέφυρα Mackinac στο Μίσιγκαν. Η γέφυρα έχει μήκος 9 χιλιομέτρων και η απόσταση που χωρίζει το οδόστρωμά της από το νερό είναι μόλις 50 μέτρα. Αν υπολογίσουμε πως το ύψος ενός εξακινητήριου B-47 είναι 9 μέτρα, καταλαβαίνουμε πως τα περιθώρια λάθους είναι σχεδόν μηδαμινά.
Το B-47 έκανε την παρθενική του πτήση το 1947 και ήταν το πρώτο αεριωθούμενο βομβαρδιστικό των ΗΠΑ, παραμένοντας στη πρώτη γραμμή έως το 1965. Μπορούσε να μεταφέρει 13.500 κιλά συμβατικών ή πυρηνικών όπλων, με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 900 χαω. Το αεροσκάφος είχε πολύ άσχημο ιστορικό ασφαλείας. Το 10% του συνολικού στόλου που κατασκευάστηκε, δηλαδή 203 αεροσκάφη, χαθήκαν σε ατυχήματα σκοτώνοντας 464 αεροπόρους.
Η USAF είχε δώσει συγκεκριμένες διαταγές που απαγόρευαν την πτήση του B-47 κάτω από υψόμετρο 500 ποδιών. Η χαμηλή διέλευση του Lappo έγινε γνωστή στην υπηρεσία του και ο τολμηρός πιλότος πέρασε αεροδικείο όπου τιμωρήθηκε με πρόστιμο $300 ($2.165 σε σημερινές τιμές) και του απαγορεύτηκε να ξαναπετάξει. Θα αποστρατευθεί λίγα χρόνια αργότερα με τον βαθμό του Αντισμηνάρχου.
Δυστυχώς το κατόρθωμα του Lappo δεν έχει καταγραφεί σε βίντεο ή φωτογραφία, αν και υπήρξαν εκτενείς (και επικριτικές) αναφορές σε τοπικές εφημερίδες της εποχής.
 

Most Popular