Battle of Britain @ 80 Flypast: Τρία Spits και ένα Hurricane πάνω από το Λονδίνο (βίντεο)

Ο βόμβος τεσσάρων Merlin, τόσο γνώριμος σε όσους έζησαν την επική εκείνη μάχη η οποία 80 χρόνια πριν έσωσε την Βρετανία, αντήχησε βαρύς πάνω από το Λονδίνο ως ελάχιστος φόρος τιμής στους ‘Few’ που αναχαίτισαν την ναζιστική Luftwaffe αλλάζοντας τον ρού της Ιστορίας.
Τρία Spitfire και ένα Hurricane διέσχισαν το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας εκτελώντας διέλευση σε σχηματισμό ‘box’ άνωθεν του Αββαείου του Γουέστμινστερ όπου πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο από το 1944 και μετά, η ειδική λειτουργία για την επέτειο της Μάχης της Αγγλίας, παρά την σκιά του κοροναϊού.

Φέτος η προσέλευση λόγω Covid-19 ήταν μικρότερη –μόλις 79 προσκλήσεις δόθηκαν, όταν άλλες χρονιές οι παρευρισκόμενοι συνήθως ξεπερνούσαν τους 2.200. Η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική και οι δέουσες αποστάσεις τηρήθηκαν αυστηρά αλλά όπως επεσήμαιναν οι διοργανωτές, η εκδήλωση ήταν περιορισμένη μόνο σε μέγεθος, όχι σε συναίσθημα.
«Για μια ακόμη φορά έγιναν θυσίες, συχνά σιωπηρές, συχνά με ταπεινοφροσύνη, απαρατήρητες από πολλούς» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο επικεφαλής στρατιωτικός ιερέας της RAF, Υποπτέραρχος Τζων Έλλις, παραλληλίζοντας τις προσπάθειες του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας με την Μάχη της Αγγλίας. «Αν και εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, είδαμε την ανιδιοτελή προσφορά για έναν υψηλότερο σκοπό» τόνισε.

Για έναν τέτοιο σκοπό, την άμυνα της πατρίδας, 544 πιλότοι και πληρώματα αέρος της RAF συν 312 ακόμη στο έδαφος έδωσαν την ζωή τους πολεμώντας από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1940 που διήρκεσε η Μάχη της Αγγλίας εναντίον υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων: 749 βρετανικά αεροσκάφη αντιμετώπισαν 2.550 γερμανικά όλων των τύπων (στοιχεία RAF).
Στις 15 Σεπτεμβρίου (Battle of Britain Day) οι Γερμανοί εξαπέλυσαν την μεγαλύτερη ημερήσια αεροπορική επίθεση εναντίον της Βρετανίας, στέλνοντας εκείθεν της Μάγχης περίπου 1.120 αεροσκάφη. Οι Βρετανοί διέθεταν 630 μαχητικά. Οι εμπλοκές που ακολούθησαν ήταν λυσσαλέες.
Battle of Britain, 80 χρόνια: Μύθοι και Αλήθειες για την Μάχη της Αγγλίας (https://www.ptisidiastima.com/battle-of-britain-80-years-otd/)
Οι σχηματισμοί της Luftwaffe υπέστησαν βαρύτατες απώλειες και αυτό ήταν το σημείο καμπής της πρώτης εκστρατείας του Β΄ΠΠ που δόθηκε αποκλειστικά στον αέρα, με την νίκη να κλίνει υπέρ των Βρετανών. Δύο ημέρες αργότερα ο Χίτλερ αναγκάστηκε να αναβάλει «μέχρι νεωτέρας» τα σχέδια εισβολής στην Βρετανία.
Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, τα events για τα 80 χρόνια από την Μάχη της Αγγλίας έχουν περιοριστεί. Ωστόσο διάφορες εκδηλώσεις μνήμης έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη την χώρα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών εκθέσεων του Imperial War Museum. Και φυσικά πτήσεις.

Χάρη στην RAF, η «πιο σκοτεινή ώρα» κατέληξε στην πρώτη νίκη των ελευθέρων ανθρώπων ενάντια στην ναζιστική λαίλαπα. «Ποτέ στο πεδίο της σύγκρουσης ανθρώπων δεν οφείλοντο τόσα πολλά, από τόσους πολλούς, σε τόσο λίγους» είχε πει τον Αύγουστο του ’40 ο Γουίνστον Τσώρτσιλ και δεν υπερέβαλλε. Δεν ήταν απλό, ούτε εύκολο και τίποτα δεν το προεξοφλούσε. Ήταν «η μεγαλύτερη στιγμή» τους.
Στο εντυπωσιακό βιτρώ του Χιού Ήστον στο Westminster Abbey απεικονίζονται τα εμβλήματα όλων των Μοιρών της Διοίκησης Μαχητικών που έλαβαν μέρος στην Μάχη της Αγγλίας. Θα θυμίζουν και μετά την 80η επέτειο της μάχης τις θυσίες των ‘Ολίγων’ για την Ελευθερία. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν μόλις 20 ετών. Απλώς σκεφτείτε το.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Most Popular