Behind Enemy Lines, σαουδαραβική έκδοση

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, η διάσωση των δυο πιλότων του σαουδαραβικού Tornado έχει πάρει ιδιαίτερη “έκταση” στην Σαουδική Αραβία, και παρουσιάζεται σαν ένα ηρωϊκό γεγονός.
Όταν ένα αεροσκάφος Tornado της Βασιλικής Σαουδικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίφθηκε πάνω από τη βόρεια Υεμένη, το πλήρωμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει και να προσγειωθεί σε εχθρικό έδαφος. Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες,  ακολούθησε μια δύσκολη και περίπλοκη αποστολή διάσωσης που έφερε όμως με απόλυτη επιτυχία σε πέρας το προσωπικό της RSAF. Η εφημερίδα Arab News αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες της αποστολής.
Πιλότος του αεροσκάφους ήταν ο σμηναγός Fahd bin Mohammed Al-Haqbani και συγκυβερνήτης του ο σμηναγός Abdullah bin Hamad Al-Zir πέρασαν στον εναέριο χώρο της Υεμένης. Η αποστολή τους ήταν υπό τon έλεγχο επιτελικών στελεχών της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (RSAF) στην Air Base Khalid Air Base κοντά στο Khamis Mushait.

Στις 3:26 μ.μ., η βάση έλαβε σήμα από το Tornado, πως είχε υποστεί βλάβη με το σύστημα παροχής του οξυγόνου. Χωρίς παροχή οξυγόνου στο θάλαμο διακυβέρνησης, οι πιλότοι αντιμετώπισαν τον κίνδυνο ασφυξίας. Αμέσως μετά ελήφθη σήμα από το κάθισμα του πιλότου Al-Haqbani, συνεπώς οι δύο άνδρες είχαν εκτοξευθεί. Τρία δευτερόλεπτα αργότερα, το Tornado εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ. Έτσι λοιπόν ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης, έπεφταν στην επαρχία Saada, ένα απομακρυσμένο και ορεινό τμήμα της Υεμένης που ελέγχονταν από τους μαχητές Houthi. Οι τελευταίοι είναι σαφές πως δεν θα έδειχναν έλεος σε δύο πιλότους από τη Σαουδική Αραβία.
Η πληροφορία ότι ένα από τα αεροσκάφη τους είχε καταρριφθεί μεταφέρθηκε στην ηγεσία και σύντομα καταρτίστηκε λεπτομερές σχέδιο διάσωσης με βάση το χειρότερο σενάριο – ότι οι δύο άνδρες είχαν συλληφθεί από εχθρικές δυνάμεις. Ευτυχώς όμως, οι διασώστες χάρηκαν από το γεγονός ότι ο Al-Haqbani, ένας πεπειραμένος πιλότος, είχε ενεργοποιήσει έναν πομπό, ο οποίος θα συνεχίσει να στέλνει σήματα για περισσότερο από 24 ώρες.
Η εντολή διάσωσης δόθηκε σε ομάδα της Rescue Squadron 99, με έδρα την Khalid Air Base, η οποία ειδικεύεται στη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης σε εχθρικές περιοχές.

Η ομάδα επιβιβάστηκε αμέσως στα ελικόπτερα Cougar. Τα Cougars μπορούν να μεταφέρουν 20 επιβάτες, να ανεφοδιαστούν στον αέρα και να είναι εφοδιασμένα με βαριά όπλα, όπως εκτοξευτή ρουκετών και δύο βαριά πολυβόλα. Η επιχείρηση διάσωσης ήταν υπό τις διαταγές του διοικητή της Khalid, Mohammed Al-Fa’iz. Ο τελευταίος διέταξε δύο αεροσκάφη F-15S να πετάξουν πάνω από τη  θέση συντριβής για να παρέχουν κάλυψη από αέρος. Το σχέδιο ήταν να κάνει ο εχθρός να πιστεύει ότι επίκεινται αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, και να τους αναγκάσουν να κρυφτούν ενώ η επιχείρηση διάσωσης λάμβανε χώρα.
Ελικόπτερα Apache εστάλησαν επίσης για να προστατεύσουν την ομάδα διάσωσης και άλλα έξι μαχητικά μαχητικά F15S στάλθηκαν επίσης στην ευρύτερη περιοχή. Σύντομα μετά την άφιξή του στην περιοχή, ο πιλότος ενός F15S εντόπισε το σήμα από τον Al-Haqbani και κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του μέσω του προηγμένου εξοπλισμού.
Η είδηση ​​ότι ο Αλ-Χακμπάνι όχι μόνο είχε επιβιώσει της εγκατάλειψης, αλλά και δεν βρισκόταν -ακόμη- στα χέρια του εχθρού, ενίσχυσε το ηθικό των συμμετεχόντων στην επιχείρηση. Ο τελευταίος κατάφερε να αναμεταδώσει την ακριβή του θέση στους διασώστες του. Ο Al-Haqbani είχε υποστεί κατάγματα στο χέρι και στο πόδι, αλλά όταν διεσώθη, σύμφωνα με τους πεζοναύτες, ενδιαφέρθηκε όχι να φύγει αλλά η τύχη για τον συγκυβερνήτη του Al-Zir. Μετά την εκτόξευσή του, ο Al-Zir έπεσε με το αλεξίπτωτο στην κορυφή ενός βουνού. Ο Αλ-Ζιρ εντοπίστηκε κι αυτός με την σειρά του από ένα από τα ελικόπτερα Cougar, και οι πεζοναύτες στο ελικόπτερο κατάφεραν να τον προσεγγίσουν και να τον επιβιβάσουν στο αεροσκάφος.

πηγή Arabnews.com

Με τους δύο άντρες στα ελικόπτερα και κατευθυνόμενοι προς τη Σαουδική επικράτεια, οι διασώστες έστειλαν ένα μήνυμα στη βάση, λέγοντας ότι “οι δύο πιλότοι βρίσκονται στο καλάθι”. Συνολικά, χρειάστηκαν μόλις 20 λεπτά από το αρχικό προειδοποιητικό σήμα για την Rescue Squadron 99 για να εντοπίσει και να συλλέξει τους δύο αεροπόρους. Οι διασώστες διασχίζουν τα σύνορα στη Σαουδική Αραβία και φτάνουν στο Najran στις 5:50 μ.μ. – λιγότερο από δυόμισι ώρες μετά την πρώτη ειδοποίηση. Κατά την επιστροφή τους, ένα από τα ελικόπτερα Cougar ήταν δέχτηκε πυρά από το έδαφος, αλλά δεν υπέστη καμία ζημιά.
Οι διασωθέντες πιλότοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Najran για θεραπεία.
Οι Houthis ισχυρίστηκαν ότι είχαν καταρρίψει το αεροσκάφος, αλλά οι Σαουδάραβες συνεχίζουν να τονίζουν πως το αεροσκάφος έπεσε από τεχνικό σφάλμα.
Η όλη επιχείρηση διάσωσης έχει ήδη γραφτεί στη στρατιωτική ιστορία της Σαουδικής Αραβίας, προφανώς με τον απαραίτητο αραβικό λυρισμό. Τώρα αν θα γυριστεί και σε ταινία δεν το γνωρίζουμε, θα το θεωρούσαμε σίγουρο αν η ΣΑ είχε το αραβικό αντίστοιχο του Χόλιγουντ.
πηγή: Arabnews.com

Most Popular