Επετειακό «doodle» στη μνήμη της αεροπόρου Μοντ Μπόννεϊ

Η Google αφιέρωσε το σημερινό της (20 Νοεμβρίου) doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 122 χρόνων από τη γέννησή της Μοντ Μπόνεϊ, που ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος η οποία πέταξε μόνη από την Αυστραλία στην Αγγλία.

Το 1928 γνώρισε τον πιλότο Μπερτ Χίνκλερ που κατείχε τότε το ρεκόρ ατομικής πτήσης από την Αγγλία στην Αυστραλία με το διπτέρυγο αεροπλάνο του Avro Avian. Τα κατορθώματά του πυροδότησαν τη φαντασία της και η πρώτη της πτήση στο αεροπλάνο του, επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά της να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι.
Έκανε κρυφά τα πρώτα της μαθήματα, αλλά όταν το είπε στον σύζυγό της, εκείνος της αγόρασε το αεροσκάφος de Havilland DH.60 Gypsy Moth, με το οποίο ξεκίνησε τις πτήσεις – ρεκόρ της. Το 1933, έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε από το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας στο Κρόιντον της Βρετανίας.
Στην συνέχεια πραγματοποίησε κι άλλα ρεκόρ με το αεροπλάνο της όπως την μεγαλύτερη απ’ ευθείας πτήση από γυναίκα πιλότο το 1931 (1600 χλμ), τον γύρο της Αυστραλίας με αεροπλάνο το 1932 (12.800 χλμ απόσταση), την πρώτη πτήση από την Αυστραλία μέχρι τη Νότια Αφρική (16.826 χλμ).
Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατέστη πρακτικά αδύνατο να συνεχίσει τις πτήσεις αυτές αφού κάθε είδους ιπτάμενο μέσο κατασχέθηκε υπέρ της πολεμικής προσπάθειας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στις πολεμικές επιχειρήσεις, όντας πρακτικά αδύνατο για ιδώτη να κατέχει δικό του αεροσκάφος.
Η Μπόνεϊ πέθανε στο σπίτι της στο Μαϊάμι το 1994, σε ηλικία 97 ετών.

Most Popular