Τα τομάρια του βρετανικού Στρατού είναι μη πολιτικώς ορθά!

Αντιπροσωπεύουν αιώνες παράδοσης και την αίγλη Αυτοκρατορίας όμως ήλθε η ώρα τους: οι οικολογικές ανησυχίες του κόσμου «εξοστρακίζουν» τις γούνες άγριων ζώων που φορούν μέλη της μπάντας των Βρετανών Πεζοναυτών διότι… σοκάρουν την γενιά των millennials. Σε πρόσφατη παρέλαση της μπάντας στο Πόρτσμουθ, θεατής δήλωσε στην Daily Mail ότι «ταράχθηκε πολύ» βλέποντας να κρέμονται από το δέρας τίγρης που φορούσε ένας μουσικός το κεφάλι και τα πόδια του ζώου.
Στον 21ο αιώνα το θέαμα ενός τυμπανιστή με ένα ατόφιο τομάρι τίγρης ή λεοπάρδαλης πάνω του κρίνεται πλέον μη πολιτικώς ορθό. Έτσι, πολλές στρατιωτικές μπάντες σταδιακά θα αλλάξουν τις αληθινές γούνες με συνθετικές για να ενισχύσουν το περιβαλλοντικό τους προφίλ. Νέοι καιροί, νέα ήθη.

Στην Βρετανία τα δέρατα αγρίων αιλουροειδών χρησιμοποιούνται από 22 μπάντες του Στρατού, του Βασιλικού Ναυτικού –συμπεριλαμβανομένων πέντε των Royal Marines με ιστορία που ανάγεται στο 1767– και της RAF. Η παράδοση κρατά από την εποχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, όταν διάφορα Συντάγματα επέστρεφαν από την Ινδία ή τις αποικίες της Αφρικής (οι Gordon Highlands π.χ υπηρέτησαν για περισσότερα από 60 χρόνια στην Ινδία) φέρνοντας μαζί τομάρια εξωτικών ζώων τα οποία αποτέλεσαν μέρος της στολής των μουσικών.
Στην πλειονότητά τους τα δέρματα ήταν κυνηγετικά τρόπαια αξιωματικών οι οποίοι τα είχαν δωρίσει στο Σύνταγμά τους. Ορισμένα μάλιστα έχουν αναμνηστικές πλακέτες πάνω τους, όπως το δέρας τίγρης μιας μπάντας των Royal Marines που θυμίζει ότι το ζώο σκοτώθηκε το 1947 από τον ίδιο τον Λόρδο Μάουντμπατεν, Αντιβασιλέα της Ινδίας.

Πίσω από τις παραδόσεις και την ανάμνηση ενδόξων εκστρατειών υπάρχει φυσικά και η πρακτική πλευρά. Το τομάρι προστατεύει την στολή από την φθορά που προκαλεί το βαρύ μπάσο τύμπανο (γκρανκάσα) της μπάντας. Ήδη οι μουσικοί κάνουν πρόβες φορώντας συνθετικές γούνες για να μην φθείρονται οι αυθεντικές οι οποίες διατηρούνται μεν επί δεκαετίες, ωστόσο θέλουν πολλή φροντίδα και προσοχή.
Την εποχή της πολιτικής ορθότητος, όλες οι βρετανικές στρατιωτικές μπάντες που ταξίδευαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για περιοδεία είχαν μαζί τους «αντίγραφα» αφού γνώριζαν πως η Υπηρεσία Τελωνείων δεν θα επέτρεπε να περάσουν στην χώρα γούνες απειλούμενων ή προστατευμένων άγριων ζώων. Από μακριά δεν έδειχναν τόσο άσχημα, όμως από κοντά ήταν απελπιστικά… faux.

Εδώ και χρόνια σπανίως σκοτώνονται πια τίγρεις και λεοπαρδάλεις καθώς ως απειλούμενα είδη προστατεύονται αυστηρά. Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις πάντως θα αντικαταστήσουν τις γούνες με ψεύτικες όταν αυτές θα πρέπει να αποσυρθούν λόγω φθοράς. Ορισμένοι βεβαίως δεν αλλάζουν το αυθεντικό με τίποτα.
Οι Γρεναδιέροι της Φρουράς που φορούν τα χαρακτηριστικά μαύρα καπέλα από γούνα καναδέζικης αρκούδας από το 1815, την χρονιά της Μάχης του Βατερλώ, δεν θα ακολουθήσουν την οικολογική μόδα. Το ίδιο και το Σύνταγμα των Royal Scots Dragoon Guards και τα μέλη του Honourable Artillery Company. Ο λόγος είναι ότι η συνθετική τρίχα δεν ταιριάζει στις προδιαγραφές σχήματος, βάρους και αντοχής στην υγρασία, επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές. Πολλοί μπορούν να ανασάνουν τώρα με ανακούφιση.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Most Popular