Έτσι βρέθηκαν οι Βρετανοί στην Κύπρο


Σαν σήμερα, στις 4 Ιουνίου 1878, η Κύπρος πέρασε από την οθωμανική στη βρετανική προστασία. Μετά από 141 χρόνια, οι Βρετανοί εξακολουθούν να αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεγαλόνησο, τότε πολεμικά πλοία και τώρα μαχητικά αεροσκάφη.
 
Το 1878 ήταν ένα οδυνηρό έτος για τον Σουλτάνο. Τα ρωσικά στρατεύματα έφθασαν στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης και η ίδια η Βαλκανική βρισκόταν σε επαναστατικό αναβρασμό. Με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχανε σημαντικά τμήματα στην Ευρώπη, με κύριους ωφελημένους τους Βουλγάρους και η ρωσική επιρροή στη ΝΑ Ευρώπη αυξανόταν δραματικά. Οι Οθωμανοί βρήκαν αποκούμπι στη Βρετανία και ζήτησαν ενεργή υποστηρίξη απέναντι στον Τσάρο, με αντάλλαγμα την παρουσία των Άγγλων στην Κύπρο.
 

Η προηγούμενη φορά που οι Βρετανοί πάτησαν στο νησί ήταν την εποχή του βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και η παρουσία τους ήταν προσωρινή. Το ίδιο πίστευαν και τότε οι Οθωμανοί. Όμως η είσοδος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον ΑΠΠ οδήγησε στην προσάρτηση της Κύπρου από τους Βρετανούς. Το νησί προσφέρθηκε το 1915 στην Ελλάδα, για να μπει στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, αλλά η Ελλάδα προτίμησε την ουδετερότητα. Όταν εισήλθε αργότερα στον Πόλεμο, η προσφορά δεν ήταν πλέον στο τραπέζι. Οι Κύπριοι ψήφισαν υπέρ της Ένωσης το 1950 και πέτυχαν να γίνουν ελεύθεροι με ένοπλο αγώνα. Αλλά οι Βρετανοί δεν έφυγαν. Διατήρησαν τις λεγόμενες «Βάσεις της Ανεξαρτησίας», οι οποίες θυμίζουν μέχρι σήμερα την έναρξη της σύγχρονης παρουσίας τους στη Μεγαλόνησο. Πριν ακριβώς 141 χρόνια.

Most Popular