Το Bucc και το «Πανίσχυρο V»: Η επιτομή της βρετανικής ναυτικής κρούσης την δεκαετία του ’60

 Υπάρχουν αεροπλάνα που ενώ δεν διεκδικούν βραβείο ομορφιάς έχουν την δική τους χάρη. Το Buccaneer είναι ένα από αυτά: όμορφο δεν το λες, όμως στον ρόλο κρούσης το «Banana Jet» πραγματικά άφησε εποχή. Ικανό και για πυρηνική κρούση με το Ειδικό Όπλο WE.177, το μεγάλο «Bucc» εξόπλισε τα αεροπλανοφόρα του Βασιλικού Ναυτικού από το 1962 μέχρι το 1978, όταν αποσύρθηκαν τα τελευταία μεγάλα βρετανικά «flatops».
Μετά από χρόνια αλμύρας, ο τύπος πέρασε στην RAF όπου μεταξύ άλλων διέπρεψε στον ρόλο της προσβολής πλοίων. Οπλισμένα με βλήματα AS.37 Martel ή Sea Eagle, τα Buccaneer θα πραγματοποιούσαν εάν διατάσσονταν «ρεσάλτο» στα πλοία του Συμφώνου της Βαρσοβίας που θα έβγαιναν στην Βόρεια Θάλασσα αλλά ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε χωρίς τα πληρώματά τους να δοκιμάσουν τις χιλιοπροβαρισμένες τακτικές τους.
Στο λυκόφως της καριέρας τους, βαμμένα desert pink, τα S.2B της RAF πολέμησαν για πρώτη και τελευταία φορά το 1991 εξαπολύοντας πλήγματα με όπλα ακριβείας κατά των ιρακινών δυνάμεων ή καταυγάζοντας με λέιζερ στόχους στο έδαφος για την προσβολή τους από άλλα αεροπλάνα, συνήθως Tornado. Τρία χρόνια αργότερα παρέδιδαν οριστικά την σκυτάλη στα Tornado, ωστόσο τα μοναδικά αυτά αεροπλάνα ποτέ δεν ξεχάστηκαν.

Δείτε στο βίντεο τα «Buccs» την εποχή της ακμής τους, όταν το αεροπλανοφόρο HMS Victorious, το «Mighty V», ήταν εξοπλισμένο με τον τύπο. Οι παλαιότεροι ίσως χαμογελάσουν νοσταλγικά βλέποντας την αξέχαστη σιλουέτα του ιστορικού αυτού τζετ –με το χαρακτηριστικό anti-flash white της πυρηνικής κρούσης. Οι νεότεροι θα πάρουν μια ιδέα πως ήταν ένα αληθινό αεροπλάνο. Όπως τα έφτιαχναν τότε.
 
Αλέξανδρος Θεολόγου
 
Πρώτη δημοσίευση 27/12/2017

Most Popular