ΑΦΝΣ @RIMPAC 2020: Το παλιό, το παλιότερο, και… το μέλλον

Μία εξαιρετική ευκαιρία «Photo ops» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της διεθνούς αεροναυτικής άσκησης RIMPAC 2020, όπου 3 διαφορετικές γενιές αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας βρέθηκαν στο προσκήνιο για μία σπάνια φωτογράφηση στην Χαβάη.
Συγκεκριμένα επρόκειτο για μία αεράκατο PBY Catalina, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε ναυτικές αποστολές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και αργότερα επί σειρά ετών με τις ΗΠΑ και πολλές συμμαχικές χώρες, το βαρύ όνομα που ακούει στο όνομα Ρ-3 Orion, που υπήρξε για πολλές δεκαετίες η ραχοκοκαλιά της ναυτικής συνεργασίας της Δύσης και των συμμάχων της, καθώς κι ένα Ρ-8 Poseidon, που αργά αλλά σταθερά παίρνει την θέση του τελευταίου στον ίδιο ρόλο.
H Catalina είναι ένα από τα ελάχιστα αεροσκάφη του είδους που διατηρούνται σε πτήσιμη κατάσταση με τα περισσότερα να έχουν διαλυθεί ως σκραπ ή κάποια πολύ λίγα να έχουν καταλήξει σε μουσεία. Στην χώρα μας υπάρχει μία Catalina στην συλλογή του Μίνωα Κυριακού στο Τατόι.
Το P-3 παρά την ηλικία του χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως από πολλούς χρήστες παγκοσμίως, ενώ μόλις πρόσφατα αποσύρθηκε από αμερικανική υπηρεσία. Μεγάλος αριθμός αποσυρθέντων αεροσκαφών εξάλλου βρίσκεται σε μακρά αποθήκευση και θα μπορούσε δυνητικά να επανέλθει.
Το δε Ρ-8 είναι σαφώς το μέλλον στον χώρο των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, ωστόσο λόγω του κόστους του είναι μάλλον απίθανο να επαναλάβει την εμπορική κι εξαγωγική επιτυχία του προκατόχου του.

Most Popular