Φωτογραφίες: Τσερνόμπιλ, 33 χρόνια μετά. Η ζωή συνεχίζεται ( ; )…

Μια τελετή για την επέτειο της «Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Καταστροφών στο Τσερνομπίλ» πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, όπως ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
H ηγεσία της τότε Σοβιετικής Ένωσης αναγνώρισε την ανάγκη για διεθνή βοήθεια για τον μετριασμό της καταστροφής μόλις το 1990, την ίδια χρονιά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε περισσότερη διεθνή συνεργασία.

33 χρόνια μετά, ο εφιάλτης του Τσέρνομπιλ είναι ακόμα ζωντανός


Το Ταμείο Αποκατάστασης Τσερνόμπιλ, το οποίο τώρα διαχειρίζεται το Γραφείο Συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA), δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ το 1991 και τελικά το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) ξεκίνησε να συμμετέχει το 2002, όταν ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι θα εστιάσει εκ νέου σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην περιοχή.
Ο οργανισμός και τα γραφεία του στις τρεις χώρες της περιοχής που έχουν πληγεί άμεσα, έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, από τότε. 37.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν σήμερα στις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή, από μόλις 2.375 που ήταν το 2002.

Νέα θεωρία ίσως ξαναγράψει την ιστορία του Τσερνομπίλ


Το 60% των παραγόμενων προϊόντων της πόλης Χομιέλ, – μεταξύ των οποίων κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και χειροτεχνίες – εξάγονται σε γειτονικές περιοχές και χώρες, ενώ η περιοχή έχει προσελκύσει 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγχώριες και ξένες επενδύσεις μεταξύ 2011 και 2017, αντιπροσωπεύοντας λίγο περισσότερο από το 15% των συνολικών άμεσων επενδύσεων της χώρας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η καταστροφή επηρέασε κυρίως την Ουκρανία αλλά και τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Περίπου 470 μικρές πόλεις και χωριά καταστράφηκαν μόνο στη Λευκορωσία, με 138.000 ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η καταστροφή εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο οικονομικό βάρος. Στην Ουκρανία το περασμένο έτος, 5 έως 7% του εθνικού προϋπολογισμού ήταν ακόμα δεσμευμένο για δραστηριότητες αποκατάστασης που σχετίζονται με το Τσερνόμπιλ. Στη Λευκορωσία, η συνολική οικονομική ζημία υπολογίζεται σε 235 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο τα χαμένα κέρδη και οι επενδυτικές ευκαιρίες εκτιμώνται σε 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το UNDP συνεργάζεται με το υπόλοιπο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς εταίρους για να βοηθήσει τις περιοχές που πλήττονται από το Τσερνομπίλ στη Λευκορωσία και την Ουκρανία να κινηθούν από την ανάκαμψη και την ανθρωπιστική στήριξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, στη βελτίωση των υποδομών, στις επιχειρήσεις και στην αύξηση των επενδυτικών ευκαιριών.

Πηγή φωτογραφιών

Most Popular