Όταν ο Χρουστσόφ επισκέφθηκε τη φίλη και σύμμαχο χώρα… των Ηνωμένων Πολιτειών

Σαν σήμερα το 1959, ο γενικός γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουστσόφ ξεκίνησε την πρώτη επίσκεψη στην ιστορία ενός ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίσκεψη θα διαρκούσε σχεδόν δύο εβδομάδες, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.
Για τους παραπάνω λόγους, η επίσκεψη έτυχε ευρείας δημοσιότητας με αποτέλεσμα ένας στρατός φωτορεπόρτερ να ακολουθεί τον Σοβιετικό ηγέτη παντού όπου κι αν πήγαινε.
Η επίσκεψη αυτή ήταν ουσιαστικά ανταπόδοση άλλης επίσκεψης από τον (τότε) αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον την ίδια χρονιά, με την αφορμή μιας έκθεσης αμερικανικών προϊόντων στην Μοσχα, που στάθηκε αφορμή η τότε επίσκεψη να ονομαστεί “η διάσκεψη της κουζίνας”, λόγω των πολλών αντιπροσωπειών οικιακών συσκευών που είχαν παρουσία.
Όταν συναντήθηκαν οι δύο άντρες στην έκθεση είπαν “φανερά” χαριτολογώντας: “έχουμε τα μέσα να σας καταστρέψουμε” (Νίξον) “Κι εμείς το ίδιο” (Χρουστσόφ), αναφερόμενοι προφανώς στα σχετικά νέα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών.
Η επίσκεψη του Χρουστσόφ στις ΗΠΑ λίγο αργότερα φιλοδοξούσε στην αντίστροφη αυτού του πολεμοχαρούς κλίματος. Υπήρξε πράγματι μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ο σοβιετικός ηγέτης όχι ως εχθρός αλλά ως δυνητικοί φίλος και σύμμαχος/συνεργάτης, αν κι η προσπάθεια αυτή ήταν κυρίως από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, δεδομένου ότι λίγα χρόνια μετά ακολούθησε η κρίση της Κούβας, όπου η ανθρωπότητα βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ σε πυρηνικό ολοκαύτωμα, η τότε επίσκεψη μάλλον δεν ήταν επιτυχία.
Δεν ήταν επιτυχία ούτε προσωπικά για τον ίδιο τον Χρουστσόφ, αφού πολλοί στο ΚΚ της ΕΣΣΔ δεν είδαν εξαρχής με καλό μάτι την προσπάθεια αυτή προσέγγισης με τα “καπιταλιστικά γουρούνια” της Δύσης και αργότερα μπόρεσαν να το επικαλεστούν σαν αφορμή για να τον χτυπήσουν, όταν κι έπεσε σε δυσμένεια μετά την Κρίση της Κούβας που θεωρήθηκε ότι δεν την χειρίστηκε σωστά με αποτέλεσμα η ΕΣΣΔ να εμφανιστεί ως ηττημένη.
 

Most Popular