Σαν σήμερα το 1980 πραγματοποιήθηκε η αποστολή Soyuz 38 στο διάστημα από την Σοβιετική Ένωση. Η πτήση αυτή ήταν στα πλαίσια του προγράμματος Intercosmos με την οποία η ΕΣΣΔ επιχειρούσε ένα διαστημικό «άνοιγμα» σε συμμαχικές χώρες που όμως τεχνολογικά βρίσκονταν στο περιθώριο.
Έτσι, με την πτήση αυτή πήγε στο διάστημα ο πρώτος Κουβανός στο διάστημα, που έμελλε να ήταν και ο τελευταίος. Επρόκειτο για τον τότε αντισυνταγματάρχη της κουβανικής Αεροπορίας Αμάλντο Ταμάγιο Μέντεζ, που πέταξε μαζί με τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Ρομανένκο.
Κατά την διάρκεια της αποστολής το διαστημόπλιο Soyuz που τους μετέφερε σε τροχιά στο διάστημα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, συνδέθηκε με τον διαστημικό σταθμό Salyut 6. Εκεί, οι δυο κοσμοναύτες διεξήγαγαν μία σειρά απο πειράματα κι έπειτα από 128 περιστροφές γύρω από την γη επέστρεψαν πίσω.
Αναμενόμενα, ο Μέντεζ έγινε δέκτης διθυραμβικής υποδοχής όταν επέστρεψε στην χώρα του, όντας ο πρώτος Κουβανός (αλλά και Λατινοαμερικάνος εν γένει) στο διάστημα και τιμήθηκε με το μετάλιο του ήρωα της κουβανικής δημοκρατίας, όντας μάλιστα ο πρώτος του παραλήπτης.
Χάρη στο πρόγραμμα Intercosmos μπόρεσαν να γίνουν κοσμοναύτες και να πάνε στο διάστημα πιλότοι από συμμαχικές χώρες της ΕΣΣΔ που ρεαλιστικά δεν θα είχαν ποτέ αυτή τη δυνατότητα με τα – ανύπαρκτα – διαστημικά προγράμματα των χωρών τους.
Μεταξύ άλλων πήγαν στο διάστημα κοσμοναύτες από την Συρία, την Βουλγαρία, την Μογγολία, το Αφγανιστάν αλλά και από δυτικές χώρες, όπως την Γαλλία και την Αγγλία. Έτσι, το πρόγραμμα αυτό είχε και προφανείς επικοινωνιακές και διπλωματικές παραμέτρους.