Ημέρα μνήμης αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου έχει ορίσει την 29η Οκτωβρίου κάθε έτους ως Ημέρα Αγνοουμένων. Πρόκειται για έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο δράμα χιλιάδων οικογενειών του κυπριακού ελληνισμού που κατά την διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής του 1974, δολοφόνησαν, εκτόπισαν και ξερίζωσαν βίαια όποιον στάθηκε εμπόδιο στα σχέδιά τους.


Οι αγνοούμενοι από την «απελευθερωτική ειρηνική επιχείρηση» όπως βάφτισε η τουρκική προπαγάνδα μία ακόμα επιχείρηση εθνοκάθαρσης στο μαρτυρικό νησί, ήταν χιλιάδες. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι βέβαια κάτι τραγικό από μόνο του, αλλά η άγνοια της τύχης τους είναι ακόμα χειρότερη. Αν κάποιος γνωρίζει ότι ο οικείος του σκοτώθηκε, θα θρηνήσει μεν, αλλά κάποια στιγμή θα αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα και θα προχωρήσει την ζωή του.
Αν όμως δεν γνωρίζει, θα είναι για την υπόλοιπη ζωή του με την αγωνία και την αβεβαιότητα αλλά και μία ηλιαχτίδα ελπίδας, που συνήθως όσο περνούν τα χρόνια αναδεικνύεται ως μάταιη, ότι οι αγαπημένοι τους μπορεί να βρεθούν και να επιστρέψουν κοντά τους.
Μερικές φορές πάλι ούτε η γνώση του πού έχουν πεθάνει και πού βρίσκονται θαμμένοι δεν είναι δεδομένοι με αποτέλεσμα οι συγγενείς τον θυμάτων να μην μπορούν ούτε ένα κερί να ανάψουν στον τάφο των δικών τους ανθρώπων…

Most Popular